Kézimunkázás

2022.11.28. 15:05

Kiállítás nyílt a húsz éve együtt alkotó lakiteleki asszonyok munkáiból – galériával

Kincseink címmel nyílt meg a húsz éves kézimunka szakkör alkotóinak tárlata a hétvégén a lakiteleki könyvtárban. A kiállítás, amely az elmúlt évek legszebb alkotásait mutatja be, december 22-ig látogatható.

Vajda Piroska

December 22-ig tekinthető meg a tárlat

Fotós: Vajda Piroska

A tárlatnyitón Takács Judit, a könyvtár igazgatója elevenítette fel az alkotóközösség megalakulásának történetét. Elmondta, hogy bár korábban, az 50-es években is működött már kézimunka szakkör Lakiteleken, de arról az időszakról nem maradtak fönt tárgyi emlékek. A visszaemlékezések Aradi Aranka tanárnőt és dr. Hegedűs Sándornét említik azok között, akik a községben a kézimunkázást népszerűsítették. Ennek a hagyománynak a folytatója Vargéné Bodor Judit. 

Az általa vezetett kézimunka szakkör 2002 novemberében alakult meg a községi könyvtárban 11 részvevővel. A szakkör tagjai megpróbálták felkutatni a környék kézimunkával kapcsolatos szokásait, mintavilágát, kiderült azonban, hogy a környéken nincsenek efféle hagyományok, ezért úgy határoztak, hogy mindenki a saját ízlése, kézügyessége szerint készít kézimunkákat Magyarország területéről származó motívumkincsekkel. Így nem egy tájegység hagyományát őrzik, hanem a kézimunkázás szeretetének hagyományát teremtették meg. 

Kezük alól kötéssel és horgolással készített sapkák, sálak, pulóverek, horgolt terítők kerülnek ki. Kedvenceik: a gobelin és a keresztszemes hímzés. 

Foltvarrásos technikával készült takarókat, használati tárgyakat is készítenek. Karácsonyi kiállításaik pedig már hagyománynak számítanak a településen – részletezte a könyvtár igazgatója. 

Azt is felelevenítette, hogy 2013-ban a szakkör tagjai tizenhét takarót horgoltak a gondozási központ lakóinak.

Elhangzott az is, hogy a szakkört 2014-től Horváth Gyuláné Pannika vezeti, helyettese pedig Madari Istvánné Marika, aki alapító tag is egyben. Jelenleg mintegy tizenöt tagja van a szakkörnek, akik rendszeresen részt vesznek a foglalkozásokon. 

Az ügyes kezű asszonyok többfajta módszert tanultak az évek során, így bővítve tudásukat. Az interneten is megtalálhatók a Laki kreatív lányok közösségi oldalon, ahová tevékenységükről, munkáikról töltenek fel rendszeresen képeket és tájékoztatást foglalkozásaikról, melyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak csütörtökönként a könyvtárba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!