Művészet

2022.11.18. 17:11

Huszonegy éve ad teret a kisközösségi filmeknek a Lakiteleki Filmszemle – galériával

Autóstoppal a szabadság felé című film alkotói nyerték el a 21. Lakiteleki Filmszemle fődíját. A Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékére meghirdetett filmszemle ünnepélyes díjkiosztóját és a díjnyertes filmek vetítését pénteken tartották a Hungarikum Ligetben

Vajda Piroska

Ünnepélyes kerete között adták át a díjakat.

Fotó: Bús Csaba

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet, valamint a Dunaversitas Egyesület által meghirdetett szemlére hazai és határon túli alkotóktól 114 film érkezett. Ezek közül az előzsűri döntése alapján 22 film került be a szemle versenyprogramjába.

A díjak kiosztása előtt dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező értékelte a döntőbe jutott alkotásokat. Úgy fogalmazott szerinte ez a világ legkülönlegesebb filmfesztiválja. Olyan fesztivál, ahol negyvenhárom zsűritag dönt, egyedül csak Lakiteleken van. Azért is különleges ez a fesztivál, mert a filmszakmának olyan területét képviseli, aminek korábban nem volt fesztiválja. A Lakiteleki Filmszemle huszonegy éve ad lehetőséget a kis közösségeknek, hogy megmutassák mit tudnak. 

Az a huszonkét film, ami a versenyprogramba bekerült nagyon nagy élményt jelentett a zsűri tagjai számára és valóban megérdemlik az elismerést 

– hangsúlyozta a zsűri elnöke. Hozzátette, azért is különleges még a fesztivál, mert a közönsége is széles társadalmi rétegből tevődik össze.  

Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke a filmszemle névadójára, Sára Sándorra emlékezett. 

Úgy fogalmazott, hogy a magyar filmművészet egyik legendás személyisége volt, aki nélkül nem lett volna a Lakitelek Népfőiskola az amivé vált.

– Sok-sok embernek köszönhetjük, hogy itt körülöttünk létre jött a Hungarikum Liget. Sára Sándor munkája a 80-as évek közepétől benne van ebben az építkezéseben. Itt volt az 1987-es sátoros találkozón, azt követően is sokat jelentett az ő személyisége, erkölcse, tudása, tisztessége, művészete. Egy iránytű volt sokunk számára – hangsúlyozta a honatya, aki elmondta azt is, hogy nagyon magas volt a filmszemle versenyprogramjába került filmek minősége, így nehéz volt a zsűrinek meghozni a döntést. Végezetül pedig reményét fejezte ki, hogy a Lakiteleki Filmszemlét a jövő esztendőben is meg tudják tartani.

A filmszemle díjait Lezsák Sándor, József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke; Dr. Buglya Sándor Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, a zsűri elnöke; Rófusz Ferenc Oscar-díjjal, a Nemzet Művésze címmel, valamint Kossuth-díjjal kitüntetett rajzfilmrendező és a zsűri tagjai adták át.

Kövér László, az Országgyűlés elnökének 1 millió forintos különdíját, és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 200 ezer forintos különdíját az Autóstoppal a szabadság felé című alkotás kapta. Rendezője: Zajti Ferenc (Érd).

Csák János, kulturális és innovációs miniszter által felajánlott 1 millió forintos különdíjat A Te neved című film kapta. Rendezője: Domokos János (Budapest). 

A Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos különdíját, a FilmHungary és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem különdíját a Láthatatlanok című film alkotói nyerték. A filmet Cs. Nagy Sándor rendezte (Budapest).

A Petőfi Népe 50 ezer forintos különdíját a Szerémi borvidék című alkotás kapta. A filmet Fejős Csilla rendezte (Magyarkanizsa, Szerbia).

Autóstoppal a szabadság felé - két nép barátságának története

Autóstop. Magyarországon generációk sora köti össze még ma is Lengyelországgal ezt a fogalmat. Megható, felemelő, megfoghatatlan és misztikus történeteket mesélnek a ma már idősödő korosztályok, miközben kikerekedik a személyes sorsokon keresztül két nép kapcsolata, és tetten érhető a történelem alakulása, formálódása. Mi lehet a lengyelországi magyar autóstoppos generációk összekötő eleme, ami a mai napig életük egyik felejthetetlen élménye. Erre a kérdésre keresi a választ a fődíjas dokumentumfilm, mely interjúk füzére, egy utazás a "Tátrától a tengerig" a múltban és a jelenben. A film végére pedig nemcsak a fenti kérdésre találhatjuk meg a választ, de kirajzolódik egy korszak fénye és árnyéka, a két nép barátságának története.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!