Hagyomány

2022.11.29. 18:24

Bácskai és délvidéki kis mesemondók mérték össze tudásukat Baján

Mintegy 80 mese hangzott fel hétfőn a bajai Bácskai Kultúrpalotában, ahol négy korosztály számára rendezték meg a népmesemondó versenyt bácskai és délvidéki mesemondók részvételével.

Rab Rita

Baranyi Ildikó bergendóciai mesemondót hallgatták meg a gyerekek

Fotó: Rab Rita

–A Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ által fenntartott Mese­háló NépmesePont Bácska mesél címmel idén is sikerült életre hívni ezt a mai programot. Csodás meséket hallhattunk, igazán tehetséges mesemondók tolmácsolásában, mondta N.Kovács Zita igazgató. A versenyen a mesemondás helyi hagyományára, a bácskai népmesére, az élőszavas mesemondás örömére fókuszáltak a felkészítők és a mesemondók. A négy zsűrinek ahogy mondani szokás nem volt könnyű dolga, gyakran egy-egy ponttal csúszott le valaki a dobogóról. 

A Hüvelyk Matyi szobrot Gombos Lara érdemelte ki
Fotós: Rab Rita

Az ítészek az élőszavas mesemondás szabályait követve figyelték a nyelvi megformálást, a nyelvjárás, stílus, elemeit, előnybe részesítették a folklorisztikai hitelességet. Az eredményvárás perceiben Baranyi Ildikó bergendóciai mesemondót hallgatva a mesélők és kísérőik azt is megtudhatták hogyan mesél egy igazi profi. Az előadó a jeles névnapokhoz kötődően választotta a bemutatott népmeséket ízes tájnyelven a közönség nagy örömére.

Az eredmények. 1-2. osztály: 1.Fajka Viola (Felsőhegy Szerbia), 2. Kiss Gellért (Bajai Eötvös József Ált. Isk. ), 3. Engi Adél (Hajdújárás, Szerbia). Különdíj: Gróf Simon (Szent Balázs Baja). 3-4.: 1. Gombos Lara (Felsőhegy Szerbia), 2. Fajka Flórián (Felsőhegy Szerbia), 3.Gyólai Fanni (Csantavér), különdíj: Kerekes János (Lukin László Baja). 5-6.: 1.Tihanyi Hédi (Szent Balázs Baja) 2. Bíró Máté (Sugovica Sportiskola), 3. Kleisz Ákos (Lukin László ÉZI), különdíj:1.Guj Hanna (Csátalja) 2. Rapcsák Áron (Szent László ÁMK). 7-8. és középiskola: 1.Rekovics Regő (Felsőhegy Szerbia), 2. Barkuti Gergely (Lukin László ÉZI), 3. Szabó Bence (Eötvös József , Baja), különdíj: 1. Vajda Nikolett (Szent László ÁMK) 2. Rekovics Réka (Zenta).

A négy zsűri egybehangzó döntése alapján ezúttal a Hüvelyk Matyi Díjat Gombos Lara (Felsőhegy Szerbia) érdemelte ki egyéniségével, magával ragadó mesemondásával, sugárzó bájával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!