Történelem

2022.11.09. 15:12

A magyar holokauszt legújabb kutatási eredményeit mutatták be a halasi konferencián

A magyar holokauszt legújabb kutatási eredményeinek adott platformot a napokban a Clio Intézet konferenciája, amelyet a magyar származású történész, Randolph L. Braham születésének 100. évfordulójára szerveztek. A konferencia egyik előadója Végső István történész volt, aki a kiskunhalasi zsidó tanács elleni eljárást mutatta be.

Pozsgai Ákos

Sok érdekességet hallhattak az érdeklődők.

Forrás: Beküldött fotó

A Clio Intézet Budapest Főváros Levéltárába szervezett eseményen olyan új kutatási eredmények bemutatását hirdették meg, amelyek a két világháború közötti antiszemitizmust, a magyar holokauszt esemény-, politika-, emlékezet- és társadalomtörténetét, illetve nemzetközi vonatkozásait elemezték. A kétnapos programon összesen 29 előadó tíz témakörben ismertette gondolatait, és a rendezők egy kerekasztal-beszélgetést is szerveztek.

A tanácskozáson Végső István történész, a kiskunhalasi zsidó tanács elnöke dr. Práger József és más hitközségi vezetők ellen, a holokauszt-túlélők feljelentése alapján folyt eljárásról tartott előadást. A holokauszt-túlélők állítása szerint a helyi zsidó tanács tagjai kényelmesebben voltak elhelyezve, nagyobb esélyük volt életben maradni a deportálás idején. Végül a zsidó tanács elnökét és társait felmentették az eljárás végén. Végső István, a Clio Intézet történésze szerint számtalan új kutatási lehetőség kerülhet napvilágra, ha a vidéki zsidó tanácsok történetét elkezdik szisztematikusan feltárni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!