Sisa József

2022.11.27. 10:19

A híres zománc művész alkotásaiból nyílt kiállítás a Cifrapalotában – galériával

Sisa József ötvös- és zománc iparművész emlékére rendezett kiállítást nyitottak meg szombaton a Cifrapalotában a művész alkotásaiból.

Szalay Tamás

Sisa József tárlata december 18-ig látható a Cifrapalotában

Fotó: Szalay Tamás

A tárlat megnyitót ifj. Gyergyádesz László, Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője konferálta. Jelen volt az eseményen az elhunyt művész legidősebb fia, Sisa Balázs építőművész, illetve művésztársa és barátja, Balanyi Károly, Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zománcművész.

A művész pályatársa, Balanyi Károly röviden beszélt a jelenlévőknek közös történetükről és barátságuk kialakulásáról, ami a 70-es években, Zebegényben szövődött. Elmondása szerint a zománcművészetben ő és Sisa József ellentétes művészi irányzatokat követett. Míg Balanyi Károly a hagyományos technikákat alkalmazva hozta létre alkotásait, addig Sisa József az avantgard irányzatok felé fordult, és haladt a tradíció felé. 

Ez az út vezette őt a műfaj legnehezebb és legmunkaigényesebb területére, az ötvös zománcművészethez. E keretek közt létrehozva alkotásait, képes volt azokban teljesen a saját bensőséges világképét megeleveníteni.

A kiállítás fővédnöke, Pócs János országgyűlési képviselő, egy végtelenül egyszerű emberként emlékszik Sisa Józsefre, akiben igazán átütő művészlélek lakozott. Azon kivételes művészek egyike volt, akit nem a megrendelő befolyásolt tevékenységében, hanem akkor, és úgy hozta létre alkotásait, amikor az a szívéből és lelkéből fogant.

Ifj. Gyergyádesz László beszélt a zománcművészet műfaji sajátosságairól és bonyolultságáról. 

Az ötvös zománcművészetben Magyarország nagyhatalomnak számít, és Sisa József ennek a művészetnek a legképzettebb és legsokoldalúbb alakja volt. Így nem túlzás, hogy világviszonylatban is egyedülállót alkotott. 

A kezdetben grafikával és festészettel foglalkozó művész, 1973-tól kezdett zománccal és ötvösséggel foglalkozni. A zománcművészet tradícióiból kiinduló témái például Zodiákus sorozata, vagy variációk a magyar Szent Korona zománcképeire. 

Ifj. Gyergyádesz László az ötvös zománcművészetről beszélt a jelenlévőknek
Fotós: Szalay Tamás

Sisa József művészetére egyéni mítoszformák teremtése és egyedi, különleges, helyenként igen nagy méretű alkotások voltak jellemzőek. A kecskeméti Cifrapalotában utoljára a 2020-ban megrendezett X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén láthattuk egy alkotását, ami a múzeum felkérésére készített Nem az utolsó… című vörösréz, rekeszzománc alkotása volt. 1974 és 2018 között számos kültéri és murális munkája született, amelyek leginkább Jászberényben, a szülővárosában láthatók, de Budapesten, Szolnokon, Tiszaújvárosban, Miskolcon és Jászfényszaruban, sőt Moszkvában és Irán Yazd városában is találkozhatunk műveivel. 

Sisa József a Jászsági Művésztelep vezetőjeként azt a célt tűzte ki, hogy olyan szellemi műhelyt hozzon létre, amely a helyi hagyományok megismerésére, megőrzésére, közvetítésére és továbbvitelére törekszik a zománc- és ötvösművészeti ágazat keretein belül.

A megnyitó ünnepségen közreműködött dr. Réz Lóránt orgonaművész, aki előadásának hangzásában igyekezett megjeleníteni a művész munkásságára jellemző mély befelé fordulást és harmóniát.

A kiállítás megtekinthető 2022. december 18-ig, csütörtöktől vasárnapig a Cifrapalotában 10-17 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!