Galériával

2022.10.29. 20:37

Öt település népdalkórusai találkoztak Szabadszálláson

Dr. Kálmán Lajos népzenekutatóra és zenetanárra emlékeztek szombaton Szabadszálláson. A népzenei találkozón öt település kórusa lépett színpadra.

Gulyás Sándor

Dr. Kálmán Lajos emléke előtt tisztelegtek a kórusok

Fotó: Gulyás Sándor

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a dr. Kálmán Lajos Népzenei Találkozót Szabadszálláson. A rendezvényre az ágasegyházi, a soltvadkerti, a bugaci és a kunszentmiklósi népdalkórusok kaptak meghívást. Dr. Kálmán Lajos emlékét Bencze Ildikó alpolgármester idézte meg köszöntőjében.

– Kálmán Lajos Szabadszálláson született, itt végezte el az elemi iskola első négy osztályát, majd a Debreceni Református Kollégium diákja lett, ahol a Debreceni Református Kollégium Kántusában énekelt. Kodály Zoltán műveivel találkozott először. Az érettségit követően, családja kívánságára a Budapesti Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem jog- és államtudományi karára iratkozott be. Az első évfolyamot kiváló eredménnyel zárta, azonban egyre jobban erősödött benne elhívatottsága a néprajz és népzene iránt, így tanulmányait 1940-től a Bölcsészettudományi Karon történelem-földrajz, néprajz szakon folytatta, majd emellett a Zeneakadémia énektanári és orgonaművész szakát is elvégezte – mondta el Bencze Ildikó alpolgármester. 

Dr. Kálmán Lajos a népben, nemzetben gondolkodó egyetemistaként vett részt a népies töltésű értelmiségieknek fórumot teremtő 1940-es évek szárszói tanácskozásain. 

Titkárként segítette ezeket a konferenciákat, az esti tábortüzeknél Balla Péterrel együtt vezették a zsoltár és népdal énekléseket. A korszak szellemi nagyságaival, előadókkal és másokkal fontolgatták a magyarság megmaradásának lehetőségeit.

– Dr. Kálmán Lajos 1947-től Kecskeméten élt és tanított. Ekkor kezdte el a népdalgyűjtést, kerékpárral járta a környékbeli településeket. A Kecskeméti Tanítóképző Főiskola tanára, tanszékvezetőjeként tevékenykedett, tanítók és óvodapedagógusok százait oktatta, nevelte a zene, a népművészet, ezen belül népdalkincsünk szeretetére. Főállása mellett folyamatosan publikált. Élete végéig figyelemmel kísérte szülőföldje Szabadszállás népzenei életét, különös tekintettel az általa alapított népdalkört, segítő kritikáival támogatta annak fejlődését. Halála után egy évvel szervezte meg szeretett városa a róla elnevezett népzenei találkozót. Ezzel rójuk le kegyeletünket a népzenekutató, a magyar népzene elkötelezett támogatója emléke előtt – fogalmazott Bencze Ildikó.

A házigazda Kiskun Népdalkör meghívásának az ágasegyházi Boróka Népdalkör és Citerazenekar, a soltvadkerti Búzavirág Asszonykórus, a bugaci Kálmán Lajos Népdalkör és Citerazenekar és a kunszentmiklósi Szappanos Lukács Népdalkör tett eleget. A kórusok dr. Kálmán Lajos, Baksi Imre gyűjtéseiből, valamint a tájegységekre jellemző népdalkincsből válogattak. Végezetül a népdalkörök közösen énekelték el az Erdő, erdő, erdő maros-széki kerek erdő című népdalt. A színpadi produkciókat követően az önkormányzat, és a népdalkörök képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit, dr. Kálmán Lajos szülőházánál. A program ebéddel és közös énekléssel zárult.

Demóanyag készül a Kiskun Népdalkörről

A kórus fennállása óta országos ismertségre tett szert, a térség meghatározó népdalegyüttesévé vált. Munkájukat dicsérik az országos minősítőkön elért eredmények. A népdalkör tevékenysége hanganyag formájában is rögzítésre kerül, hogy szélesebb körben is elérhetővé váljon, hiszen kiemelt értéket képvisel, helyi, regionális és országos szinten egyaránt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!