Népszerűsítették hazánkat

2022.10.19. 11:18

Mexikóban turnézott a Kecskemét Táncegyüttes

A Kecskemét Táncegyüttes a napokban a mexikói közönséget kápráztatta el színvonalas fellépéseivel. A több napos mexikói út során a táncosok méltán népszerűsítették hazánkat, Kecskemétet, az ezerarcú magyar népművészetet. Az útról a Kecskeméti Táncegyüttes tagjai adtak beszámolót.

Sebestyén Hajnalka

A kecskeméti táncosok a színpadon.

Forrás: Beküldött fotó

A mexikói nagyváros, San Luis Potosi több évnyi kihagyás után október első felében újra megrendezte a Nemzetközi Fesztiválját, melyen négy kontinens 15 országának népművészete mutatkozott be. Hazánkat Kecskemét reprezentatív táncegyüttese, a Kecskemét Táncegyüttes képviselte. A mexikói folklórcsoportok mellett Costa Rica, Kolumbia, El Salvador, Nepál, Peru, Honduras, Törökország, Marokkó, Nigéria, Togo, Ghána, Csehország, Spanyolország és Japán kulturális értékeiben gyönyörködhettek a látogatók.

A táncosok hazánk kultúráját népszerűsítették Mexikóban.
Forrás: Beküldött fotó

A Mexikói fennsíkon közel 1900 méteres magasságban fekvő San Luis Potosí történelmi központjának rózsaszín és szürke kőből épült fényűző épületei különleges hangulatot árasztanak. Az európai építészeti stílusok – barokk, neoklasszicista, gótikus, román – szinte mindegyike megtalálható. A város, amelyet 1592-ben alapítottak a közeli nemesfém lelőhelyek kiaknázására, IX. Szent Lajos francia királyról kapta a nevét. Mexikó egyik államának San Luis Potosínak is a székhelye, évszázadok óta gazdasági, kereskedelmi, kulturális központ.

A Kecskemét Táncegyüttes zenészekkel kiegészített 34 fős delegációja párizsi átszállással repült Mexikóba. Kiérkezésük időpontja egybeesett Mexikóvárosban azzal az ünnepi szentmisével, melyet a Szent Szív templomban tartottak a magyar állam támogatásával megvalósult felújítás alkalmából. Az eseményen részt vett dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára. A mexikóvárosiak az egyik utcájukat Budapestről nevezték el. Az utcakeresztelőn szintén az államtitkár képviselte Magyarországot.

San Luis Potosí városházáján az együttes tagjait Daniel García Álvarez de La Llera, a város kulturális igazgatója fogadta. 

A Nemzetközi Folklórfesztivál keretében a kecskeméti táncosok először a Villa de Pozos településen adtak egy órás műsort a Teatro del Pueblo szabadtéri színpadon. 

A műsor része volt a település Mexikó-szerte híres regionális vásári programjának. A kereskedelmi és kézműves kiállítások, vásárok, gasztronómiai csemegék mellett bikaugratás (jaripeo), vásári királynőválasztás, sportesemények, családi programok, koncertek és folklór előadások is várták az érdeklődőket.

Több napig turnéztak a táncosok.
Forrás: Beküldött fotó

A Kecskemét Táncegyüttes nemcsak táncolt, hanem méltán népszerűsítette hazánkat és a magyar népművészetet. A Monterrey Műszaki Egyetemen Lukács László, a táncegyüttes vezetője által összeállított spanyol nyelvű PPT segítségével a delegáció zenész tagja, Nagy Dóra mutatta be angolul Magyarországot, Kecskemétet, az ezerarcú magyar népművészetet. Ízelítőt adva a népzenékből, néptáncokból. Ugyanezen a napon, az esti órákban a város frekventált terén egy órás műsort adott az együttes. A csodálatos produkciót a közönség hangos ovációval fogadta.

A Kecskemét Táncegyüttes egy másik egyetemen is járt. A 40 éve alapított Cuauhtémos Egyetem és Középiskolában először a helyi fiatalok mutatták be Mexikót a magyar csoportnak, akiket kórusban úgy köszöntöttek: Szia! A kecskemétiek ezen intézmény táncművész hallgatói számára szintén sikerrel prezentálták Magyarországot, Kecskemétet és a magyar népi kultúrát.

A fesztivál utolsó napján nagy sikert arató műsorral búcsúzott el a Kecskemét Táncegyüttes a Nemzetközi Folklórfesztivál közönségétől. San Luis Potosí önkormányzata kifejezte elismerését a magyar együttes kiváló teljesítményért.

A mexikói Magyar Nagykövetség által szervezett magyar-mexikói kulturális évad részeseként is fellépő Kecskemét Táncegyüttes nagyszerű élményekkel tárt haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!