Galériával

2022.10.02. 10:30

Mester és tanítványa alkotásai együtt láthatók a szanki képtárban

A szanki Gy. Szabó Béla Képtárban egy éve nyílt meg Pápai Éva festőművész Mester és tanítványa című emléktárlata. A két éve elhunyt alkotó egyetlen tanítványa volt a világhírű erdélyi fametszőnek, Gy. Szabó Bélának, aki hét éven keresztül rendszeresen vendégeskedett és alkotott Szankon. Pénteken egy különleges tárlatismertetőt tartottak, ahol az erdélyi testvértelepülés, Nagygalambfalva képviselői is jelen voltak.

Tapodi Kálmán

Gy. Szabó Béla és Pápai Éva festményei a szanki képtárban találtak újra egymásra

Fotó: Tapodi Kálmán

Mester és tanítványa újra egymásra talált a szanki képtárban, ahol Gy. Szabó Béla alkotásainak jelentős részét őrzik. Pápai Éva végakarata teljesült képeinek Szankra történő befogadásával, amikor férje Dr. Nagy Endre vegyészmérnök-akadémikus 68 festményt adományozott a képtárnak.

„Gy. Szabó Béla annak idején, a korabeli politikai helyzetre tekintettel Kolozsvárról Szankra menekítette életműve nála lévő részét, Pápai Éva, az egyetlen tanítvány munkái is úgy látszik, itt, otthonukra találnak. Ő mindig megérezte, hogy emberi kapcsolataiból miként merítsen inspirációt, tovább lépési lehetőséget. 

Szerette és tisztelte, akitől tudott tanulni. Nem véletlen, hogy Szankra is szívesen jött. 

Tudjuk, hogy életre szólt ez a mester-tanítványi, később baráti kapcsolat, ami szemünk láttára itt és most tovább erősödött oly egyszerű természetességgel, ahogy a madár vándorlása után fészkére visszaszáll.” – fogalmazott a múlt évi tárlatnyitón Kollarics Gábor, a halasi Thorma János Múzeum művészettörténésze.

– Gy. Szabó Béla először 1936-ban járt Szankon, majd 1942-ig rendszeres itt töltötte szabadidejét. Gy. Szabó később Szankot tekintette művésszé válása első állomásának. Itt készült 28 tusrajzát 1941-ben a Homokvilág című albumában adta közre – mondta el Szabó-Mikor Éva a képtár vezetője azon a rendhagyó tárlatismertetőn, melyen az erdélyi testvértelepülés, Nagygalambfalva képviselői is jelen voltak. A pénteki eseményt online közvetítés révén követhették a Küküllő-menti településen, Kányádi Sándor szülőfalujában is.

Szabó-Mikor Éva arról is mesélt, hogy 2010-ben a képtár egyik látogatója hívta fel a figyelmét arra, hogy Gy. Szabó Bélának van egy magyarországi tanítványa. Pápai Éva a Vas megyei Torony településen nevelkedett, s hétéves kora óta művésznek készült. Az érettségi után pár évvel, „első szárnypróbálgatásaival mindjárt Kolozsvárig repült az ismert erdélyi képfaragó mesterhez.”

– Öt évig magántanítványa volt Gy. Szabó Bélának, akitől a szakmai ismereteket; alakrajzolást, grafikai, festészeti és szobrásztechnikákat sajátíthatott el – sorolta Szabó-Mikor Éva, aki egykoron felkereste a művésznőt.

Pápai Évának 2011. márciusában nyílt meg a Madarak haiku című kiállítása Szankon. A madaras vízfestményekhez egy japán költő, Nacuisi Banja írt verseket. Mint elhangzott: előbb a képek készültek el és azokhoz íródtak a három, öt-hét-öt szótaggal tagolt sorból álló haiku versek. A mongol Urjin Hurelbaatar haiku-költő, Béklyóháromszög című többnyelvű kötetének illusztrációit is Pápai Éva készítette. A könyvbemutatót egy mongol nap keretében Szankon tartották 2015-ben. 

Kollarics Gábor szavaival élve: „A rejtőzködő művészalkat számára – mint amilyen Pápai Éva volt – az ilyen tömör formában öntött természeti kép ideális kifejezési formának bizonyult, ami nem beszéli ki a titkokat, azokat csak sejteti.” 

A világjárás élménylenyomatai is megelevenednek

Pápai Éva és férje a világ harminckét országában jártak és az utazások élményei is megelevenednek a festőművész alkotásain, amelyek a szanki tárlaton is helyet kaptak. A kínai és indiai élménylenyomatok, melyek hírt adnak távoli tájakról és emberekről könyv formájában is megjelentek. „Pasztellrajzai idézik Gy. Szabó élénk, könnyed homokvilági rajzainak színvilágát, lazán felvitt színfoltjait.” – írta műveiről Kollarics Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!