Galériával

2022.10.15. 12:23

Kerek évfordulókat ünnepeltek a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben

Dupla jubileumot ünnepeltek a pénteken megnyílt tárlaton Kecskeméten, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A Megújuló hagyomány című kiállításon a 40 éves Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület és a 70 éves Kecskeméti Díszítőművészeti Szakkör közösen mutatkozott be. A műsorban közreműködött a Hegedűs Együttes.

Sebestyén Hajnalka

Megújuló hagyomány címmel nyílt kiállítás Kecskeméten.

Fotós: Bús Csaba

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület jogelődje, a Bács-Kiskun megyei Népművészeti Egyesület 1982-ben alakult. A térségben élő és alkotó tárgyi népművészettel, kézművességgel foglalkozó alkotókat, hímzőket, szövőket, fafaragókat, fazekasokat, játékkészítőket, mézeskalács készítőket, kékfestőket, kosárfonókat, nemezkészítőket tömöríti. A taglétszámuk jelenleg 212 fő, akik feladatuknak tekintik a hagyományőrzést, a paraszti tárgykultúra ápolását, továbbvitelét.

Úgy vélik: a népművészet a paraszti, önellátó életforma megszűnésével nem zárult le, népművészetünk továbbélése a ma is használható tárgyak készítésében rejlik. Ez az alkotóktól tudatos tervezői tevékenységet, folyamatos tanulást igényel, de a hagyományok pontos ismeretét is magában hordozza.

Az egyesület elnöke a kezdetektől, 1982-től 2007-ig, 25 éven át dr. Bánszky Pál művészettörténész és néprajzkutató volt. Felkarolta azokat az alkotókat, akik a néphagyományon alapuló népi iparművészettel foglalkoztak. Munkásságának köszönhetően sokan megismerkedtek a népművészettel, felismerték a megújulás lehetőségét tárgyaik készítésével. Az egyesület tagjai a nyári alkotótáborokban formálódtak közösséggé. 

Kezdetben Kígyóson, majd Jakabszálláson és most már Nagykőrösön rendezik meg a táborokat.

A pénteki kiállítás megnyitóján elsőként Berei Andrea, a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a nagyszámú közönséget. Kriskóné Dávid Mária, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény vezetője saját emlékeit is megosztotta ünnepi gondolatai között.

Elmondta: a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület munkáját szinte a kezdetektől figyelemmel kíséri, mely nagyon színvonalassá vált. Egykoron még Bánszky Pál vonta be őt is. A Népi Iparművészeti Gyűjteményben rendszeresen helyet adnak a tagok egyéni vagy csoportos tárlatainak.

Kriskóné Dávid Mária hozzátette: a 70 éves Kecskeméti Díszítőművészeti Szakkör tagjait és munkáit is jól ismeri, hiszen immár 25 éve a Gyűjteményben tartják foglalkozásaikat. Mindig is a folytonosság jellemezte a kört, melyet hosszú időn át dr. Varga Ferencné Ilonka vezetett, a haláláig. Mindig tudott újítani, új impulzust vinni a kör életébe. 

Mindenkit arra ösztönzött ismerjék meg a magyar hímzéskultúrákat, kutassanak és tervezzenek. 

Szerencsére a stafétát át tudta adni Mucsiné Erzsikének. Az évek alatt sajnos sokan elhunytak az idősebb tagok közül, de jó hír, hogy van utánpótlás, a fiatalok is ugyanolyan lelkesedéssel és elhivatottsággal ápolják a hímzés hagyományát.

Végül az igazgatónő kiemelte, hogy azon régi népi hagyományt is folytatja a díszítő kör, hogy egy-egy jeles esemény, így a mostani kiállítás kapcsán, egy terítőt mindenki aláírt, melyet a későbbiekben kihímeznek.

A megnyitó további részében Polyák Albert korábbi elnök az alkotó emberekről szólt beszédében. Vidák István és Nagy Mari, a Népművészet mesterei pedig a néhány éve elhunyt Bánszky Pál munkásságát idéztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!