Helvécia/Galériával

2022.09.02. 21:10

Szili Katalin: a Bácskortárs vándorkiállítás minden alkotása rácsodálkozásra hív

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke nyitotta meg ünnepélyesen a Bácskortárs kiállítássorozatot pénteken, a 28. Helvéciai Szüreti Mulatságot keretében.

Sebestyén Hajnalka

Szili Katalin (jobbra) méltatta a kiállító művészek munkáját

Fotó: Bús Csaba

A vándorkiállítást a kecskeméti Itt vagyunk, támogatunk Egyesület hívta életre, melynek keretében hat művész mutatkozik be 24 alkotásával. A közönség szeptember 7-éig tekintheti meg Ambrus Lajos, Garti Goór Imre, Harsányi Zsuzsanna, Mártonfi Benke Márta, Szappanos István és Szilágyi Varga Zoltán képeit. Azt követően szeptember 9-től Ballószögön, a Szüreti Napokon láthatja a közönség. 

A Bácskortárs kiállítássorozat első állomása volt Helvécia. A megnyitón Steiner Ágnes, a szervező egyesület vezetője köszöntötte a vendégeket, majd dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke mondott beszédet. Üdvözölte, hogy a kiállítás több településen is bemutatkozik. Megidézte Kecskemét egykori polgármesterét, a XX. század elején munkálkodó Kada Eleket, aki azt vallotta, a gazdaság és a kultúra egyaránt fontos, kézen fogva kellene járnia minden településen. Végül gratulált Helvéciának, Balogh Károly polgármesternek és Thám József alpolgármesternek, akik keze nyomán nagyon szépen fejlődik a település, és a kultúrát is kiemelten kezelik.

A kiállítást ünnepélyesen dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke nyitotta meg. Elsőként üdvözölte régi barátait Kecskemétről, akik személyesen is kilátogattak a rendezvényre.

A festmények, grafikák kapcsán kiemelte, mindegyik rácsodálkozásra hív. Egyik sem borúlátó, nem találkozott sötét ecsetvonásokkal. A fény söpör mindegyiken át, de azt minden művész máshogyan jelenítette meg. Ma, amikor a 21. század harmadik évtizedében mindennek kivagyunk szolgáltatva, mint például az internetnek, egyre nagyobb értéket képvisel a közösség. Az a személyes közösség, ami biztonságot ad. Ilyen a kiállítást szervező egyesület is. 

A műsorban közreműködött Dian Róbert gitárművész. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!