Galériával

2022.09.07. 11:17

Roma kulturális napok kísérik a kalocsai paprikafesztivált

A Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és a helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében többnapos roma kulturális rendezvénysorozatot tartanak az Érsekkertben, a XXXI. Csíplek Kalocsa! Paprika- és Gasztrofesztivállal párhuzamosan – jelezte szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményében dr. Filvig Géza polgármester.

Gábor János

Roma gyerekek a projekt egyik nyári táborában

Fotó: Góg Zsolt

Az ugyanúgy szeptember 8-tól 12-ig meghirdetett esemény a cigányság életét, gasztronómiáját, zenéjét, munkáját és hagyományait hivatott bemutatni.

A többnapos programot „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” című TOP-os pályázat tette lehetővé. Mint ismert, ennek keretében 75 millió forintot nyert a város olyan humán projektekre, amelyek a szegregált városrészekben élő nemzetiség felzárkóztatását célozza. A tendert egy másik, 250 millió forintos infrastruktúra-fejlesztő pályázathoz kapcsolva valósítják meg jövő tavaszig. A Szociális Központ vezetésével zajló projektben eddig például nyári táborokat szerveztek, és elkezdték betáblázni a Szőlők közében található sportcentrum, valamint a Roma Közösségi Ház naptárját. 

A két intézményben ügyintézésekkel, szociális előrelépési lehetőségekkel, egészségügyi és karrier-tanácsadással, valamint példaképek előadásával fogják várni az érdeklődőket.

Utóbbi programsorozat első vendége lesz a kalocsai képviselő-testület egyetlen roma származású tagja, Schmidt Rajmund, illetve családja. A városatya az infrastruktúra-fejlesztés keretében felújított Hunyadi János utcai közösségi házban várja az érdeklődőket, szeptember 8-án, 17 órától. A paprikafesztivál eseményeibe becsatlakozó roma kulturális napok külön helyszínt kaptak az Érsekkertben: a gyermekprogramok például a fősétány végén található házasságkötő pavilon környékére koncentrálódnak, és szeptember 9-én, 16 órától ugyanitt kerül sor a népviselet bemutatására, a szabás-varrástól a hordásáig, majd a táncokban betöltött szerepéig.

A roma közösség hozzájárul a szombati Paprikás Ételek Baráti Főzőversenyéhez is, amelynek mezőnyéből ezúttal hiányozni fognak a hivatalos meghívásra érkező profi vendéglátósok, ezért a kizárólag regisztrációval bekerülő amatőr csapatok is nagyobb eséllyel indulnak a díjakért. 

A roma konyha remekeit ugyancsak a házasságkötő pavilonnál lehet megkóstolni, és ugyanitt kerül sor tradicionális vályogkészítésre is. Ezzel a régi korok cigány építkezési technikáit demonstrálják.

Szeptember 11-én a cigányzenéé lesz a főszerep: a kulturális napok helyszínén a nemzetközi hírű tamburakészítő, Bacsa István mutatja be a hangszer gyártásának mesterségét, majd 16.30-kor a szabadtéri színpadon fellép a Kalocsai Fiúk, míg 17.30-tól ugyanitt várja a közönséget Nótár Mary. A közlemény leszögezi: bár a roma programokra és bemutatókra mindenkit díjmentesen várnak, a részvétel helyszíni regisztrációhoz kötött. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!