Kiskunfélegyháza/Galériával

2022.09.26. 07:00

Ötven éve faragta meg első szobrát Szűts Tamás

70kedek címmel nyílt kiállítás Szűts Tamás szobrászművész alkotásaiból a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A jubileumi tárlat anyagát Laczkóné dr. Szabó Klára nyugdíjas pedagógus, Kiskunfélegyháza díszpolgára ajánlotta a közönség figyelmébe.

Gulyás Sándor

Szűts Tamás alkotásaival lelkének mélységeibe enged betekintést.

Fotó: Gulyás Sándor

A szegedi születésű, Kiskunfélegyházán élő Szűts Tamás szobrász öt évtizede jegyezte el magát a képzőművészettel. A mesterfogások elsajátításában Fritz Mihály és Lapis András szobrászművészek segítették. Tápai Antal a rézlemez domborításához adott át saját tapasztalataiból. Munkái között műfajuk szerint érmek, kisplasztikák, domborművek, figurális-, és nonfiguratív munkák, míg anyagát tekintve a terrakottától a rézlemezen, bronzon át a különböző kövekig minden megtalálható. A kőfaragás alapjait és a mesterség titkait Fritz Mihály szobrászművésztől és Kocsis László kőfaragó- kőszobrásztól tanulta.

– Szűts Tamás egy szabad ember, aki örömmel dolgozik, minden munkáját a szeretet hatja át. A hagyományos-klasszikus stílust követi, de kísérletező az anyagok párosításával, előszeretettel ötvözi a bronzot a kővel, fával, üveggel, a követ az üveggel. Munkáiból a kecskeméti Cifrapalota és a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum közgyűjteménye őriz több darabot. Érmei, kisplasztikái az izraeli Jeruzsálemtől a dániai Kjellerupig eljutottak. Kollektív kiállításokon eddig több mint 170 alkalommal vett részt, többek között Szegeden, Budapesten, Szabadkán, Odesszában, Braunfelsben, Szentendrén, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Vácott. Ez idáig mintegy 50 önálló kiállítással büszkélkedhet. Szegeden, Kiskunfélegyházán, Budapesten, Csongrádon, Kunszálláson, Orgoványban, Izsákon, Hódmezővásárhelyen, Kalocsán, a dániai Silkeborgban, Romániában Tordán, Lengyelországban Zamoscban láthatták a művészetek iránt érdeklődők Szűts Tamás munkáit – méltatta a szobrász munkásságát Laczkóné dr. Szabó Klára.

Az alkotó szívesen készít domborműveket, köztéri szobrokat is. Negyvenegy köztéri és közintézményi munkája közül tizenegy Kiskunfélegyházán található.

– A városunkban élő szobrászművész nevéhez fűződik a Szent János téren található „Európa Ivókút”, és számos köztéri emléktábla, dombormű. Érmei közül kiemelkedik a Petőfi Emlékérem, a város rangos kitüntető címeinek egyike, a Kiskunfélegyháza sorozat, a „Don Loris” emlékérem a Móra Ferenc Gimnázium kitüntető ajándéka. Szűts Tamás emellett nagyon sokat tett a város a közművelődéséért, tartott művészettörténeti, illetve történelmi tárgyú előadásokat, és a színjátszásban is jeleskedett. Nagy szerepe volt a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítésében, illetve oszlopos tagja a kiskunfélegyházi Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának is – sorolta a művész érdemeit Laczkóné dr. Szabó Klára.

Szűts Tamás ma is tele van tervekkel. Néhány éve elhunyt bátyja, dr. Szűts Péter csecsemő- és gyermekgyógyász, a hódmezővásárhelyi Szent Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosa tiszteletére készít emléktáblát, amit jövő tavasszal avatnak fel. Nemrégiben kezdett bele a József Attila és a szegedi árvízi plakett sorozatba.

– A szobrászat az életem fontos részét képezi, hiszen aki bármilyen műfajban is alkot, a lelkének olyan mélységeibe enged betekintést, amit szóban, semmilyen körülmények között sem tenne meg. Munkáimmal magam is ekként tükrözve, közvetítve érzéseim, gondolataim, de a verseket is szívesen illusztrálom, teszem láthatóvá  – fogalmazta meg művészi hitvallását Szűts Tamás.
A kiállítás megnyitóján közreműködött Tóth Gyula (gitár, ének). A tárlat október végéig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Az elismerések sem maradtak el

Szűts Tamás munkásságát 2013-ban Kiskunfélegyháza képviselő-testülete „Művészeti Tevékenységért” elismerő oklevéllel jutalmazta, idén a sokoldalú közművelődési tevékenységéért, a város kulturális értékeinek gyarapításáért a „Kiskunfélegyháza Város Közművelődéséért” kitüntető díjat kapta. Az alkotó 1999 óta a Magyar Szobrász Társaság tagja. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!