Galériával

2022.09.28. 16:35

Könyvbemutató Kecskeméten: különböző tudományok randevúja egy kötetben

XXI. századi narratívák – Tanulmányok a filozófia, művészet és gazdaság metszéspontján címmel új kötet jelent meg, melyet a Pécsi Tudományegyetem professzorai és hallgatói közösen írtak. A könyvet kedden mutatták be Kecskeméten. A megyeszékhelyhez is kötődik a könyv, hiszen az egyik szerkesztője, és több tanulmány írója Prof. dr. Szécsi Gábor, az egyetem dékánja és tanára, aki nem ismeretlen a kecskeméti közönség számára.

Sebestyén Hajnalka

Prof. dr. Szécsi Gábor, az egyetem dékánja és tanára a könyv egyik szerkesztője, és több tanulmány írója.

Fotó: Bús Csaba

A kötet bemutatóját a Tudomány és Művészetek Házában, a TIT megyei szervezetének színhelyén ismerhette meg a közönség. A helyszín választás sem volt véletlen, hiszen Szécsi Gábor tagja a TIT vezetőségének, másrészt a Pécsi Tudományegyetem új képzést indít az intézményben.

A művészet- és gazdaságfilozófiai kérdésekkel foglalkozó tanulmánykötet a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara professzorai, Szécsi Gábor dékán, Boros János és Nemeskéri Zsolt szerkesztésében jelent meg.

A kötetben olvasható tanulmányok olyan tudományos határnyitásokra tett kísérletek eredményei, amelyek a szerzők által felkínált értelmezések és modellek komplexitása révén járulhatnak hozzá a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatások kulturális, társadalmi, gazdasági beágyazódásának erősödéséhez. 

Céljuk, hogy egy megújuló tudománykép jegyében világítsanak rá azokra a diszciplináris metszéspontokra, amelyek elgondolkodtató és jól használható narratívákat kínálnak a művészet, megértés és hagyomány kapcsolatának, valamint az érték és felelősség viszonyának új szemléletű megközelítéséhez.

A könyvbemutatón Szécsi Gábor az elején leszögezte, valóban különleges a most megjelent kötet, hiszen különböző tudományterületek randevújának gyümölcse. Érinti a filozófiát, zeneművészetet, ismeretelméletet, gazdaság-, történelem- és társadalomtudományt. Reflektál a mindennapi világra, az embereket foglalkoztató kérdésekre. A kötet a kooperatív doktori program keretében készült el.

A kötet további két szerzője is részt vett a bemutatón. Boros János professzor tanszékvezető, egyetemi tanár miután megosztotta filozofikus gondolatait, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, az MMA rendes tagja, az egyetem hallgatója arról mesélt, milyen mély kapcsolat fűzi a filozófiához. Elmondta: a zenében mindig is otthon volt, négyéves kora óta zongorázik. Zenésznek született. Amikor a filozófiával került kapcsolatba, úgy érezte, hazatért. A zene mellett ugyanis mindig megvolt benne a gondolkodás iránti szeretet. Így most a zenei és gondolati közlendője összeért.

Végül a kötetet megjelentető Belvedere Meridionale Kiadó munkatársa, Szilágyi Tamás szólt, aki szintén az egyik tanulmányt írta, és az egyetem hallgatója. Fő szakterülete a vallástudomány, illetve az innováció és a felelősség témaköre.

A könyvbemutató egyúttal a kecskeméti egyetemi szintű posztgraduális képzések indításának bejelentése is volt. A Pécsi egyetem több év után visszatért. Elsőként a kommunikátor képzésük indul el, a TIT-tel együttműködve októbertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!