Dr. Shawfar Adel

2022.09.05. 12:27

Kalocsán élő jemeni orvos kiállítása nyílt meg a szerbiai Kúlában

Dr. Shawfar Adelnek, a kalocsai Szent Kereszt Tagkórház sebész-traumatológus főorvosának nyílt festménykiállítása Kúlában, a hétvégén rendezett 15. Hagyományőrző napok keretében.

Gábor János

Balról: Damjan Miljanić, Kúla polgármestere, Simon Zoltán Kalocsa alpolgármestere, Shawfar Adel orvos-festőművész és Valka Károly, Kúla alpolgármestere a megnyitón

Fotó: Kúlai Kulturális Központ

A szerbiai testvértelepülés Kúlai Kulturális Központjának Művészeti Galériájában helyi és kalocsai vezetők méltatták a művészt, aki már az ötödik önálló tárlatát mutathatta be a közönségnek.

A Nyugat-bácskai községnek 13. éve van partneri megállapodása Kalocsával, elsősorban azért, mert a trianoni határok meghúzása előtt a kalocsai érsekség területéhez tartozott. Jelenleg körülbelül 18 ezren lakják, köztük 2-3 ezres magyar anyanyelvű közösséggel, akik féltve őrzik kapcsolatukat az anyaországgal.

A jemeni származású Shawfar Adel 32 éve él hazánkban, 2011 óta kalocsai lakos és köztiszteletben álló traumatológusa a Szent Kereszt Kórháznak. 

Évtizedek óta fest, aktív tagja a helyi művész közösségnek. A kúlai tárlat anyagában visszaköszönnek a hazájából őrzött háborús emlékek, amelyek olyan képekhez adtak inspirációt, mint a talán leghíresebbé vált gyermekportré – ezen egy poharába rettegéssel kapaszkodva síró árva látható. A jelenetet egy menekültekről szóló híradásban látta és egy életre megjegyezte.

A kiállításmegnyitóra Simon Zoltán kalocsai alpolgármester kísérte el, míg szerb részről Damjan Miljanić, Kúla polgármestere és Valka Károly alpolgármester, illetve a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának képviselői jelentek meg a galériában. Shawfar Adel festményei szeptember 12-ig vendégeskednek a szerbiai testvértelepülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!