Kecskemét/Galériával

2022.09.05. 19:55

Gazdag színekkel ábrázolja a titkokat Radnai Zoltán képzőművész

Teremtő színek címmel nyílt kiállítás Radnai Zoltán képzőművész új, egyedi technikákkal készült műveiből a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Lift Galériájában.

Horváth Péter

Egyedi technikákkal készültek a művek.

Fotó: Bús Csaba

Radnai Zoltán 1960-ban született Budapesten. Tanulmányait Kecskeméten végezte, és munkássága is a hírös városhoz köti, noha munkái nem állnak meg a város határánál, hiszen országszerte keresett alkotó. A Désy Hubert Művészeti Szabadiskola hatéves kurzusán tanult, 1976-tól 1980-ig játszóházi, bőrdíszműves pedagógus, majd 1979-ben a Zománc és Kádgyár alkalmazottja lett. Két évig ismerkedett laboratóriumi közegben a zománccal, 1981-től 1991-ig, a gyár fennállásáig a gyár zománcművésze volt. Ez idő alatt rekeszzománc, festett és fóliatechnikák, ékszerzománc használatával készítette aprólékos munkáit. Mestere Palkó József festőművész volt. Munkáin látható a magas színvonalú szakmai tudás. A báj, derű, az életigenlés, a szépség iránti szeretet sugároz képein, témái között megtalálható a mondák, a regék, a mesevilág és a természeti képek gazdag színekkel történő ábrázolása. Szakmai arculata másik felét jelentik a plasztikázott üvegfelületek és azoknak festése. Egyházi munkák tervezése, kivitelezése is megtalálható szerteágazó alkotói tevékenységében.

A megnyitón dr. Gondos Miklós, a megyei kórház főigazgatója mondott köszöntőt. Elmondta, hogy 

a művész immár hetedik alkalommal állít ki az intézményben, és örömét fejezte ki, hogy ismét művészeti tárlat ékesítheti a kórház előcsarnokát.

Kriskó János televíziós műsorvezető mutatta be Radnai Zoltán munkásságát és adott értelmezési keretet a kiállított műveknek.

– Zoltán a tűzzománctól indult és évtizedekig művelte az alkotás e formáját. Azután felébredt benne a változatosság, a többhangúság igénye. Négy évtizede műveli a művészetet, több mint három évtizede szabadúszó képzőművészként. A tűzzománccal való munka idején alakult ki a nagyon jellegzetes Radnai-féle motívumkör, melyhez azóta is ragaszkodik. Nagyon sejtelmes, titokzatos, buja nőalakok jellemzik, és mindig ott van valamilyen formában a transzcendens 

– mondta Kriskó János, hozzátéve, hogy a tűzzománc technikáját és motívumait mentette át az üveggel való munkáiba is. Az üveg jó néhány kaput nyitott ki a művésznek, világa gazdagodott és hangsúlyokat kapott.

– Nagyon ért a színekhez és mérnöki pontossággal építi meg képeit. Pontosan tudja, hogy mit mivel párosítva érheti el azt a hatást, amit képei által tolmácsolni szeretne – mondta Kriskó János. Később képeiben már egy olyan organikus világ bontakozik ki, melyben valódi élőlények jelennek meg, tovább gazdagítva a kifejezést, és titkokat üzenve a szemlélőnek. Képein visszaköszön a Mediterráneum, de nem hagyományos tájképként, hanem a színeken és a gazdagságon, a flóra és a fauna buja megjelenésén keresztül.

Kriskó János beszélt az alkotó hármas osztatú, vagy hármasoltár-szerű triptychonjairól, ami a szállodák kedvelt és keresett díszítőjévé vált. A hármas képek különlegessége, hogy a művész a térbeliséget hangsúlyozva mélységet ad a munkáknak, egyedi technikájával kiemeli a formákat, kibontja a harmadik dimenziót a kép síkjából. Mindezt a nőábrázolásaiban is előszeretettel alkalmazza, még inkább hangsúlyozva a női titokzatosságot. Kriskó János kiemelte, hogy a kiállítás keresztmetszetet ad a művész munkásságából, rámutatva arra, hogy milyen széleskörű technikai tudással rendelkezik.

A tárlat december 31-ig látogatható a megyei kórház A épületének előcsarnokában, a Lift Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!