Galériával

2022.09.03. 06:55

Díjátadóval, avató ünnepséggel és babaköszöntéssel indult a szüreti mulatság Helvécián

Pénteken délután vette kezdetét a 28. Helvéciai Szüreti Mulatság, mely szombatra is tartalmas kikapcsolódást ígér. A megnyitón adták át a községi díjakat, avatták fel a megújult művelődési házat és köszöntötték a település legifjabb tagjait.

Sebestyén Hajnalka

Az eseményt a megújult és frissen felavatott művelődési házban tartottak

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A közelmúltban korszerűsített művelődési ház és közvetlen környezete adott helyet a nagy múltú rendezvénynek. Az ünnepség nyitányaként az erdélyi testvértelepülésről érkező csíkkarcfalvi fúvószenekar játszotta el a Himnuszt. Elsőként dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke mondott köszöntőt, aki az ünnepséget megelőzően nyitotta meg a Bácskortárs című tárlatot az épületben. 

Beszédében kiemelte, hogy most minél több olyan erőforrásra van szükségünk, mely biztonságot adhat. Fontos a közösségi érzés, a közösséghez tartozás, és ahogyan az alkotmányban is leírták, az egymás iránt felelősségviselés. Végül örömmel üdvözölte a hazánkból és a határon túli testvértelepülésekről – Zétényből, Versecből, Sirnachból, Badacsonytördemicből és Mencshelyről – érkező delegációit is.

Balogh Károly, Helvécia polgármestere is megosztotta ünnepi gondolatait. 

Mint mondta, huszonnyolc éve rendezik meg a szüreti mulatságot, Helvécia kapcsolata a szőlővel azonban sokkal távolabbra, 130 évre tekint vissza. 

Felidézte őseik letelepedését. 1892. március elsején a Balatonfelvidékről a Filoxéra elől idemenekülő 88 magyar és 17 német család telepített szőlőt a homokban, majd fáradságos munkával művelték és tették le alapjait a mai Helvéciának. 

Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár beszédében szintén a szüret hagyományát elevenítette fel, és felhívta a figyelmet az összetartozás fontosságára. 

Az ünnepség részeként a terményeket megáldotta Kiss Vilmos katolikus plébános és Faragóné Bencsik Dóra református lelkész, majd Balogh Károly polgármester, Thám József alpolgármester és Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyző átadták az idei kitüntető díjakat, melyeket a díjazottak a Helvécia fejlődését elősegítő hosszú időn át végzett kiemelkedő, eredményes társadalmi, közéleti tevékenysége elismeréseként vehettek át.

Helvécia Díszpolgára címet adományozták dr. Kerényi Jánosnak, az idei nyugdíjba vonulásáig több cikluson keresztül a Fidesz országgyűlési képviselőjének.

A Helvéciáért kitüntető díjat ketten vehettek át Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, valamint Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

Magó István posztumusz Helvéciáért kitüntető díjban részesült. Magó István 2006 és 2012 között volt a község polgármestere; idén 10 éve annak, hogy betegsége lemondásra kényszerítette és megakadályozta abban, hogy a második polgármesteri ciklusát is befejezze. A díjat felesége Magó Istvánné, és fia, dr. Magó András vette át.

Az Év Helvéciai embere kitüntető címet Kovács Zoltán, a Miga-Metall Kft. vezetője kapta, a nagyközségben végzett kiemelkedő gazdasági, társadalmi tevékenységéért, mellyel hozzájárult a fejlődéséhez, és önzetlen támogatásaiért. 

Az Év Helvéciai vállalkozása Kasos József villanyszerelő mester lett, aki szintén kiemelkedő gazdasági tevékenységével, eredményes munkájával érdemelte ki a rangos kitüntetést. A díjazott személyesen nem tudott részt venni a ceremónián.

A díjak átadása után a nagyközség vezetői köszöntötték a szlovák testvérváros, Zétény község polgármesterét, Kukó Miklóst, annak apropóján, hogy 20 éves a közös kapcsolatuk. 

Ezt követte a felújított Művelődési Ház ünnepélyes átadása, a szalagot átvágta Balogh Károly polgármester, Papp Zsolt György helyettes államtitkár, dr. Mák Kornél alelnök, dr. Kerényi János, és a kivitelező Baugenerál Kft.-től Györke Gábor építésvezető.

Az ünnepséget az elmúlt egy évben született 74 baba köszöntése zárta, majd kezdetét vette a mulatság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!