Hagyományőrzés

2022.08.07. 18:07

Utoljára szerveztek nyári tábort a kalocsai Hagyományőrzők Házában

Mivel az Érsekkert főbejárata mellett lévő Hagyományőrzők Házát a használatba adás ötéves időtartamának lejártával visszakérte a város, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület nem szervez több rendezvényt az ingatlanba.

Gábor János

A gyerekek imádták a népi csoportfoglalkozások játékait

Fotó: Kalocsai Hagyományőrző Egyesület

A jelenleg is zajló költözésük előtt egy utolsó nyári tábort tartottak az épületben: a szervezet munkájához kötődő tevékenységeket, így kézműves foglalkozásokat, táncoktatást és énekeket emeltek be a programba.

Az egyesülettől megtudtuk: kipróbált népművészeti foglalkozásokat kínáltak a látogatóknak, akiket nyolc éves kortól vártak, de végül a fiatalabbakat sem utasították el, csak csoportbontásban adtak nekik feladatokat, vagy találtak ki számukra szórakoztató programokat. A gyerekek között jórészt ismeretlen „Gyertek haza libáim”, vagy az „Elvesztettem zsebkendőmet” kezdetű népi gyermekjáték pedagógiai szempontból is tanulságosnak bizonyult: gyakorlatilag nulla eszközigénnyel (elég egy darab zsebkendő) képes hosszú ideig lekötni ezt a korosztályt – emelték ki.

A hagyományőrző nyári táborból sosem hiányozhat a népdaltanulás, amihez nagyon friss alapanyagot használhattak, hiszen az egyesület tavaly adott ki egy kötetet Cserey József születésének centenáriumára, benne a népdalgyűjtő által lejegyzett nótákkal. A „Kalocsai kertek alatt” című könyvből még maradt annyi példány, hogy a táborozóknak is ajándékozzanak egyet-egyet. 

A programmal lényeges küldetést teljesít az egyesület, hiszen legfontosabb feladatának a kalocsai népművészet továbbadását tekinti, a fiatal generációk számára. 

A táborban éppen ezért oktatnak tánclépéseket, vagy igyekeznek megmutatni a hímzés fortélyait. Utóbbi munkából egészen szép kalocsai textilzsebkendő-kezdemények születtek, amiket haza is vihettek befejezni.

Az ötnapos program során délelőtt tartották a foglalkozásokat, aztán az ebéd utáni alvást helyettesítendő magyar népmeséket vetítettek a gyerekeknek, majd az érsekkerti játszótéren folytatták a napot, kötetlenebb programmal, és az uzsonna után kézműves népi fajátékokkal foglalhatták le magukat a szülők érkezéséig. Ettől a rutintól mindig csak egy napon térnek el, egy tudományos program erejéig, és ez idén sem volt másként: tárlatvezetéssel nézhették meg a Szent István Gimnázium látványos biológia szertárát és kémia laboratóriumát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!