Kecskemét / Galériával

2022.08.27. 06:55

Több mint száz alkotó szakrális műveiből nyílt kiállítás a Cifrapalotában

Pénteken nyílt meg a XI. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé a Cifrapalotában. A kétévente megrendezett képzőművészeti esemény tematikáját az állatok és növények adták. A tárlaton 128 alkotó 127 szakrális műve tekinthető meg.

Horváth Péter

A kiállítás tematikáját az állatok és növények adták.

Fotó: Horváth Péter

A szervezők idén márciusban közzétett felhívására ezúttal 178 művész 177 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a XI. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé zsűrije összesen 128 alkotó 127 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. A megnyitón Ifj. Gyergyádesz László, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője, a biennálé alapító kurátora köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt. Elmondta, hogy a kétévente változó tematikus felhívásuk nyomán ezúttal állatokkal és növényekkel kapcsolatos ábrázolásokat tárnak a nagyközönség elé

Csak a Bibliában 121 állatfajról és 80 növényről olvashatunk, s nem csupán a teremtésükről, vagy éppen a megmentésükről az özönvíz története (Noé bárkája) kapcsán, hanem gyakran szerepelnek hasonlatokban, példabeszédekben is.

A növények és az állatok a Szentírástól, illetve az apokrif irodalomtól függetlenül is a keresztény művészet kihagyhatatlan részeivé váltak. A keresztény ikonográfiában különösen fontosak együtt és külön is a szimbolikus megjelenítéseik, a szentek legendáihoz kapcsolódva, továbbá a fantázialények, vagy éppen az állatövi jegyek ábrázolásai. Elég csak paradicsomkertre, a szőlőkertre, vagy a tudás fájára gondolnunk. Emlékeztetett, hogy idei témaválasztásuk gazdag területet jelent, mely napjaink egyik legnagyobb globális válságjelenségére, a klímaváltozásra, s ahhoz kapcsolódóan is a növényi és állati fajok kihalására is felhívja a figyelmet. 

Ifj. Gyergyádesz László elmondta, hogy a keresztény biennálékhoz kapcsolódik az a majd két évtizede folyó módszeres gyűjtői tevékenység, melynek eredményeként a múzeum képzőművészeti gyűjteményén belül létrehoztak egy, a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető, speciális gyűjteményi egységet. A kollekció szerencsére folyamatosan gyarapodik, melynek köszönhetően már túl vannak a félezredik beleltározott tételen. Gyarapítási keret hiányában a fő módszer a művészek rábeszélése arra, hogy ajánlják fel műveiket a múzeumnak. A gyűjtemény összetétele, minősége tehát alapvetően az alkotók jóindulatától és az egyes biennálék témájától függ, éppen ezért igyekeznek kihasználni a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt műtárgyvásárlási pályázatokat is.

A kiállítást Pataki András művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg és méltatta a biennálé szakrális alkotásait, melyeket a művészek utódainkra örökül hagynak, csakúgy, mint a múzeumban látható avarkori leleteket, melyeket őseink ránk hagyományoztak. Hozzátette: a művek annak a keresztény kultúrának kifejeződései, mely létünk alapját jelenti és amiért jó élni, magyarként és keresztényként egyaránt.

A szakmai különdíjat Sziráki Katalin kapta, míg az erkölcsi díjat öt művész,  Molnár Péter, Horváth Mária, Varga József Zsolt, Varga Eszter és Papp Nikolett.

A megnyitón Közreműködött a Belfersingers kamarakórus Lengyelországból Andrzej Sędzik és az Aurin Vegyeskar Durányik László vezényletével.
A biennálé megtekinthető október 16-ig, keddtől vasárnapig 10–17 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!