Művészet

2022.08.18. 06:50

Több mint hetven alkotás született az ordasi alkotótáborban

A tavaly nagykorúvá vált alkotótábor ismét kinyitotta kapuit Ordason ezen a nyáron, hogy befogadon egy hétre huszonegy alkotóembert, akik között nemcsak festő, hanem szépíró és zenész is volt.

Zsigmond Enikő

Az alkotótábor résztvevői.

Fotó: Zsigmond Enikő

Mindenki másképp egyforma – ez bebizonyosodott most is, hiszen a sokféle anyagból, technikából, stílusból a sokféle indivíduum keze alatt az üres vásznakon, farostokon, papírokon a hét végére egy nagyszerű kiállítási anyag született.

Igazán tüzes tábor volt az idén, nemcsak a kánikula miatt, hanem a tavalyi sikeren felbuzdulva idén is játékra hívták egymást a táborozók. Ahogy elmúlt évben a víz, idén a tűz volt a feldobott téma. Hogy milyen tűz? Belső tűz, erdőtűz, vagy az égő csipkebokor? Netán tüzes érzelem, tüzes menyecske, tábortűz? Kinek mi jut eszébe és hogyan tudja azt megformálni a művészet eszközével. Mindez csupán egy külön inspiráció volt az alkotóknak a szokásos táj, portré, utca, virág témák mellé. Az egy hét alatt több mint hetven alkotás született, közöttük számos „tüzes” kép is, melyre szavazhattak is, kinek melyik tetszett a legjobban. A zárónapon a háziverseny győztese is megszületett, idén Vlcskó János Főnixmadara kapta a legtöbb szavazatot.

A napi munka mellett érdekes programok is színesítették a tábor életét. Egyik este filmvetítés volt egy festő életéről, másik nap Szabó Mátyás zenész mutatta be néhány megzenésített versét. Egyik barátja, Sipos Gábor Gergő, a Kecskeméti József Színház csellóművésze is megérkezett látogatóba, kettejük rögtönzött házikoncertjén komolyzenei darabok, népdalok, megzenésített versek, kortárs költők és írók műveinek részletei is elhangzottak. S mint az utóbbi években megszokhatták, egyik este vendégük volt Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész is, akivel munkájáról, könyveiről s a világ nagy dolgairól beszélgettek.

Hogy ez ismét létrejöhetett, sok-sok ember szervezőmunkája kellett hozzá, és jó pár támogató, akik szállással, étellel, itallal, pénzzel, munkával járultak hozzá a sikeres héthez.

Szabó Zsolt polgármester az egyik leglelkesebb támogatója és segítője az Ordasi Alkotótábornak a kezdetektől. Mint mondta, ez egy csoda, ami Ordason immár tizenkilencedik éve nyaranta megtörténik.

– Mi legalább annyira várjuk Zsigmond Enikővel, a tábor elindítójával, főszervezőjével ezt a hetet, mint a vendégeink. Idén is egynagyszerű héten vagyunk túl, jó érzés látni az itteni táj, a színek, a fények, arcok és utcák lenyomatát az elkészült műveken. Gyarapodik is településünk általa, hiszen mindenki itthagyja egy-egy alkotását Ordasnak, melyből már csinos kis gyűjteményünk van a közel két évtized alatt.

A XIX. Ordasi Alkotótábor terméséből az Ordasi Falunapok szombatján, augusztus 27-én 11.30-kor nyílik kiállítás a Faluházban.

A XIX. Ordasi Alkotótábor résztvevői: Mindszentiné Kun Mandula (Kiskunfélegyháza), Lőrincz Gergely (Baja), Hubert László (Dusnok), Kiss István (Kalocsa), Szörényi Tamás (Kalocsa), Bolyki Lajos (Visegrád), Egervári Endre (Üröm), Olejnyik Ágnes (Budapest), Hárs Kati (Budapest), Balogh József Zsolt (Izsák), Csókás Kinga (Dunapataj), Viczay Lajos (Kalocsa), Mester Krisztián (Kalocsa), Dudás Magdi (Pécs), dr. Vadász Mária (Kalocsa), Varga Sára (Kunfehértó), Ádám Péter (Baja), Vlcskó János (Ordas), Zsigmond Enikő (Ordas), Cserenkó Gábor (Kalocsa) író és Szabó Mátyás (Dunapataj) zenész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!