Augusztus 20.

2022.08.19. 06:50

Szentkúton szentelik meg Bács-Kiskun megye kenyerét

Izsákon, az Eleven Porta családi ökogazdaságban, kíméletes malomköves eljárással őrölte meg Rácz Sándor molnár a megye kenyeréhez szükséges lisztet. A kézműves kenyér megsütését idén Víg László, a megyei önkormányzat Kiskunmajsán élő munkatársa végzi.

Tapodi Kálmán

Tavaly Kisszálláson szentelték meg a megye kenyerét.

Fotó: Pozsgai Ákos

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megyei összetartozás jelképéül 2019 óta készítteti el a megye kenyerét. A hagyományteremtő céllal indított kezdeményezést idén is folytatják. A megye települései a búzájukkal járulnak hozzá a kenyér elkészítéséhez, hogy a nemzeti ünnepre kisüljön az összefogás nemes szimbóluma.

A megye kenyerét első alkalommal Kerekegyházán szelték meg, majd Ballószög, Dunapataj és Kisszállás következett. Idén augusztus 20-án Petőfiszállás-Pálosszentkúton, ünnepi szentmise keretében szentelik meg a 42 település búzájából készülő kenyeret. A szabadtéri szentmise 9.30-kor kezdődik Pálosszentkúton.

A „MI Napunk” elnevezésű ünnepi alkalom kapcsolódik a Szállási Napok rendezvényeihez, ezzel is erősítve a megye és a házigazda település kapcsolatát. Mint a szervezők fogalmaztak: a rendezvény hagyományőrző, hagyományteremtő programelemekben gazdag, ami megerősít bennünket magyarságunkban és összetartozásunkban.

A megyei önkormányzat hagyományteremtő szándékkal egy emlékzászlót is adományoz Petőfiszállás részére, amelyre a búzát felajánló települések szalagja kerül.

Az idei megye kenyerének elkészítéséhez a következő települések járultak hozzá búzával: Ágasegyháza, Akasztó, Bácsalmás, Ballószög, Borota, Bugacpusztaháza, Csikéria, Csólyospálos, Dunatetétlen, Érsekhalma, Felsőlajos, Fülöpszállás, Harta, Helvécia, Izsák, Jászszentlászló, Kalocsa, Kecel, Kecskemét, Kerekegyháza, Kiskőrös, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kömpöc, Kunpeszér, Kunszentmiklós, Lajosmizse, Lakitelek, Madaras, Mélykút, Móricgát, Nemesnádudvar, Nyárlőrinc, Petőfiszállás, Rém, Soltvadkert, Szabadszállás, Szank, Szentkirály, Tiszakécske, Városföld.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!