Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

2022.08.26. 18:32

Szakmai díjakat kaptak a kistérség települései Kecskeméten

Szakmai zsűri értékelte a kistérségi települések standjait a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon, Kecskemét Főterén. Az eredményeket pénteken este hirdették ki. A térségi seregszemle szombaton zárul.

Sebestyén Hajnalka

A kistérségek standjait több szempont alapján értékelte a zsűri

Fotó: Bús Csaba

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 25 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a helybéliekkel és az idelátogatókkal. Ennek fő helyszíne Kecskemét főterén a Hírös Hét Fesztiválon a héten zajló, pénteken záruló Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

Minden település önálló standot állított össze helyi értékeiből, melyet szakmai zsűri értékelt. Az eredményhirdetést, díjak átadását pénteken tartották meg.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíját Kunbaracs község önkormányzata vehette át. A méltatásban kiemelték, hogy a kecskeméti járás legkisebb lakosságú települést körülvevő hamisítatlan kiskunsági táj szépségével és érintetlenségével mindenképp nagy érték a mai világban. Ezentúl, a Homokhátságnak ezen a pontján élő emberek szorgalmáról is tanúskodik, a különböző kertészeti tevékenységek mellett a hagyományos állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok is találhatók a településen. A kecskeméti sárgafejű juhfajta tenyésztése és törzskönyveztetése is a település határában zajlik.

Az Agrárminisztérium különdíját Bugacpusztaháza kapta. A díj odaítélésekor fontos szempont volt, hogy az ősi puszta emlékét, a szilaj pásztorkodást, a pusztát, pusztai lovas-programokat, a dolgos, küzdő szellemet ma is őrzi a település. Az önkormányzat igyekszik ma is élhető körülményeket biztosítani a lakosságnak, ennek szép példája az ÖKO Falu Program, a természet, a környezet védelme. 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját Helvécia Nagyközség érdemelte ki. Az idén 130 éves Helvécia a szőlő- és gyümölcstermesztésre alapult, és máig megtartotta mezőgazdasági jellegét. Napjainkban a mezőgazdaság mellett az ipar is helyet kap már a településen. 

A kiállítás különlegessége, hogy megmutatja azt a széleskörű összefogást, ami jellemzi a település lakóit, gazdálkodóit akár erről a kiállításról, akár egy rendezvényről van szó.

A megyei önkormányzat Kunszállás standját is díjazta, melynek sokszínűsége méltán reprezentálta a községben élő közösségek, gazdák értékeit, munkásságát. 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal különdíját Ballószög Nagyközség vehette át. A díj odaítélésekor fontos szerepet kapott, hogy a standjuk a hihetetlen fejlődést és a ballószögi emberek szorgalmát, kulturális gazdagságát, a nagyközség termékeit és szolgáltatásait, kulturális életét hitelesen mutatta be egy helyen. 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály különdíját Kerekegyháza kapta. Már az Árpád-házi királyok korában lakott település standja méltón vonultatta fel a helyi portékák széles tárházát. Az őseik a régmúlt időben pásztorkodással, földműveléssel, halászattal foglalkoztak, így a hagyományok, a szellemi és tárgyi örökség gyökerei e múltból eredeztethetőek. A mai időkben a takarmánytermesztésen alapuló állattenyésztés, a baromfi, vízi szárnyas, tojótyúk tartása és feldolgozása jellemzi leginkább a homokhátsági települést. 

Turisztikai érdekességét a térség elsősorban földrajzi adottságainak, az egymásba omló homokbuckáinak, az Európa szerte egyedülálló növény- és állatvilágának köszönheti. A méltón híres tanyák mindenkor kellemes és változatos pihenést nyújtanak az idelátogató turisták számára.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal különdíját Szentkirály standjáért ítélték oda. A kiállító pavilon jól megjeleníti a XXV. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás céljait, azaz célratörően, egy egységként ötletesen és letisztultan mutatja be a település helyi közössége által a településen termelt zöldségeket, gyümölcsöket, valamint a község gazdag kulturális értékeit, népi hagyományainak ápolását és éltetését.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja Tiszakécskére került. Az igényesen berendezett bemutatótér felsorakoztatja a település számos értékét, kínálatát, a neves iparművész kékfestő kelméitől a kerámiákon át a mézeskalácsokig, szárazvirág kompozíciókig. 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága Orgoványnak nyújtotta át különdíját. Az alig 120 éves nagyközség pavilonjában dekoratív módon mutatja be a múltját és a jelen polgárai által létrehozott értékeit. A népi bútorokat az itt termelt zöldségekkel, gyümölcsökkel, lekvárokkal, kézimunkákkal töltötték meg. A kiállításukból is érezhető, hogy erősen küzdeniük kell a természeti elemekkel a biztos megélhetésért. A település külterületének egy része a Kiskunsági Nemzeti Park védett területe, mely sok kirándulót vonz.

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának különdíját Jakabszállás kapta. A standjukon a régmúltat idéző míves szekrényeken sorakoztak az ízletes és látványban gazdag termékek, gyümölcsök, mézek, lekváros, savanyítottak. Mindezt díszes népviseletben mutatták be. 

A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Lakiteleket díjazta. A nagyközség a standon a település régi életét reprezentáló eszközök, berendezési tárgyak segítségével mutatja be a ma ott élők által termelt, előállított termékeket a zöldségféléktől a feldolgozott késztermékekig, pozitív példát mutatva ezzel a helyi termék előállítók számára. 
Kecskemét Megyei Jogú Város Nagydíjat idén Lajosmizse vehette át. A helybéli termelők terményeinek nívós, esztétikus megjelenése kiválóan szemlélteti a homokhátsági település kitartó munkájának a gyümölcsét. A kiállítás méltán reprezentálja a város fejlődő gazdaságát és a térségben betöltött szerepét.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közönségdíját pedig a Facebook-szavazatok alapján Kerekegyháza nyerte el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!