Pincepörkölt Fesztivál

2022.08.23. 15:01

Rekordot döntöttek a solti Szőlőhegyen

A negyedik alkalommal megrendezett Pincepörkölt Fesztivál kiemelkedő eseménye volt az a rekordkísérlet, amelyben a Solti Szőlőhegyért Egyesület tagjai a fesztivál névadójának, a pincepörkölt-főzésnek az előző magyar rekordját szerették volna megdönteni, ami 380 kilogramm össztömegű volt és Hajóson állították fel 2012-ben.

Lencsés P. Anna

Hazánk legnagyobb pincepörköltjéből több mint kétezer kétszázan lakhatnak jól

Fotó: Lencsés P. Anna

A rekordkísérlet ötletgazdája, Krammer Zoltán, a Solti Szőlőhegyért Egyesület elnöke így idézte fel az előzményeket.

– Az előző három évben érzékeltük, hogy egyre inkább népszerűvé válik rendezvényünk, egyre többen látogatják. Bár sok pincénél főznek, mégis számos látogató keresi a solti pincepörköltet, szeretnék megkóstolni. Ezért gondoltunk egy merészet, és egyesületünk tagjaival együtt úgy döntöttünk, hogy ebben az évben itt, Solton megpróbáljuk túlszárnyalni a jelenlegi rekordot – mondta.

A megfelelő edényt, amelyben az eltervezett 400 kilogramm összmennyiségű pörkölt elfér, a szomszédos településről, Dunaföldvárról kölcsönözték. Az egyesület valamennyi tagja részt vett az előkészületben és a lebonyolításban is. Reggel hat órakor kezdtek neki a főzésnek, amelyet Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora felügyelt. 

Sorra kerültek bele a bográcsba a hozzávalók, mintegy 250 kilogramm sertéshús, amely csülök, köröm és lapocka volt, 50 kilogramm hagyma, négy kilogramm őrölt paprika, lecsó, fűszerek és végül 70 kilogramm burgonya.

A főzés időtartama alatt az egyesület tagjai állandóan felügyelték a készülő pincepörköltet, szinte folyamatosan keverték méretes fakanalakkal, gondoskodtak arról, hogy nehogy odakapjon a négy lángrózsán készülő ízletes finomság. A főszakács, Krammer Zoltán irányította a főzést, és tette bele a bográcsba a megfelelő időben a szükséges hozzávalókat. Végül dél körül elkészült a hatalmas mennyiségű solti pincepörkölt, amely Sebestyén István regisztrátor adatai alapján, összességében 450 kilogramm lett, plusz-mínusz 10 kilogramm eltéréssel. Ez több mint 2200 adag ételnek felel meg.

Így megvalósult a Solti Szőlőhegyért Egyesület célkitűzése, a régi rekord megdöntése, ezzel 2022. augusztus 20-tól Solt városa a birtokosa a Magyarország Legnagyobb Pincepörköltje címnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!