Ezüstfokozat

2022.08.15. 11:25

Kitüntették Székely Gábor kunszentmiklósi írót, helytörténészt

A Felső-Kiskunsági Emlékek Házában köszöntötték Székely Gábor magángyűjtő, helytörténeti kutatót. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör hetvenfős tagsága, valamint a fülöpszállási irodalom és történelem kedvelők gyűltek össze az ünnepségen.

Gulyás Sándor

A Krúdy Gyula Emlékérem ezüstfokozatával tüntették ki Székely Gábort

Fotós: Gulyás Sándor

Német Nyiba Sándor elnök ünnepélyes keretek között adta át Krúdy Gyula Emlékérem ezüstfokozatát a házigazdának az irodalmi munkásságáért.

A rendezvény aktualitását az adta, hogy elfogyott Székely Gábor Fénylő fekete kő című könyvének negyedik kiadása. 
A megrázó dokumentumregényről számos kiadványban jelentek meg recenziók. Idén a Restencia zsidó tudományos szaklapban dr. Róbert Péter, a Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem professzora írt dicséretet, ami eloszlatta az olvasók antiszemitizmussal kapcsolatos kétségeit. 

A dokumentumregény a fülöpszállási Gudmon családról szól. Öt fiú harcolt az első világháborúban, mind hazajöttek, túlélték a vörösterrort, a román megszállást. Az egyik fiú a református vallásról áttér a zsidó hitre. Gudmon Gábor összeismerkedik Scwarcz Etellel, házasságukból nyolc lány születik. A történetük tragédiával végződik, a lányokat édesanyjukkal együtt Auschwitzba deportálják. A fülöpszállási református pap jóvoltából az apa megmenekül. Gábor mindent megtesz, hogy kiváltsa családját, próbálkozása sikertelennek bizonyul. Életének egy orosz katona vet véget. 

Székely Gábor elmondása szerint Gudmon Ibolya és Gudmon Tamara túlélte a haláltábort. 

Ibolya 1961-ben Kanadából írt levelet édesapja testvéreinek, hogy elkérje családja fotóit. A szerzőnek ezekből sikerült néhányat megszereznie, a könyv negyedik kiadásában aztán közzé is tett néhányat.

Székely Gábor nevéhez fűződik a Fénylő fekete kő című dokumentum regény mellett Goromba förgeteg és a Lánya pálfordulása kisregény, melyeket német nyelvre is lefordítottak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában