Előadások, koncertek

2022.08.22. 11:20

Kétnapos zsidó fesztivált rendez Baja

Az Ady Endre Városi Könyvtár idén is megrendezi a Bajai Zsidó Fesztivált az egykori zsinagóga udvarán augusztus 26-27-én.

Márton Anna

A fotón: Zalavári László igazgató és Fekete Ildikó munkatársa.

Fotó: Márton Anna

A héten rendezik meg a Bajai Zsidó Kulturális Fesztivált. A rendezvényt tavaly bocsátotta útjára a városi könyvtár. Pénteken és szombaton zajlik majd a fesztivál. Zalavári László könyvtárigazgató azt mondja, hogy küldetésük felidézni a város egykori zsidó közösségének emlékét. Emlékeztetett rá, hogy az Ady Endre Városi Könyvtár az egykori zsinagóga épületében kapott helyet. Ezért is igyekszik megismertetni a bajaiakkal a zsidó hagyományokat. A múlt egy darabjaként, a Tóra-szekrényben őrzött egykori kegytárgyakat megtekinthetik a könyvtárlátogatók. 

A zsidó fesztivál megrendezéséig hosszú út vezetett. Évtizedes múltja van annak, hogy klezmer koncerteket tartanak a városban. Zalavári László arról számolt be a baon.hu-nak, hogy pénteken este 6 órakor Pancsik Károly tart képes előadást „Magyarországi zsinagógák és hitközségek – az örökség tovább él” címmel a könyvtárban. 

– Pancsik Károly visszatérő vendégünk, több alkalommal tartott előadást a zsidóságról – mondja Zalavári. 

– A vetítés során láthatunk olyan zsinagógákat, amelyek továbbra is a hitközségek vallásgyakorlását szolgálják, olyan imaházakat, amelyeket kulturális rendezvények helyszíneként újítottak fel, valamint különleges lakászsinagógákat is megismerhetünk 

– sorolta az igazgató.

A rendezvény mottója Ávráhám Jichák Cook jeruzsálemi rabbitól származik: „Vannak olyan emberek, akiknek kőszívűk van, és vannak olyan kövek, olyan épületek, amelyeknek mélyén, falaiban emberi szív dobog...”. A Pancsik-féle előadás után zsidó étel-italkóstoló várja a vendégeket. 

Szombaton 18 órai kezdettel Klein Judit és a Haverim Zenekar ad koncertet a könyvtárkertben, rossz idő esetén az épületben zenélnek majd.

Klein Judit, a zsidó zenei világ autentikus előadója, önálló estek, koncertek, fellépések, a legrangosabb fesztiválok és rendezvények meghívott énekese országszerte és külföldön egyaránt. A híres kántor- és operaénekes, Klein-Stern-Kelen családban nevelkedett művész egyedien szuggesztív előadásmódjával vált ismertté és népszerűvé. 

A koncerten jiddis nyelvű dalok hangzanak el. 

A jiddis a német és a héber keveréke, a közép- és kelet-európai zsidóság nyelve. Évszázados hagyományaira hatott mindig az adott ország, ahol a közösségek éltek. Akárcsak a zenéjükre. Mindig keveredett és találkozott a helyi hagyományos zene és a zsidó zenei kifejezésmód.

Régi ismerős tér vissza Bajára

A Haverim Zenekar vezetője, Neumark Zoltán nemzetközileg elismert zongoraművész-korrepetitor épp úgy otthon van az opera, az operett, a musicalek világában, mint az ősi és a modern zsidó zene területén. Dolgozott színházak zenei vezetőjeként és fellépett a világ három kontinensén, világhírű énekesek megbecsült koncertpartnereként. Neumark Zoltán a mai napig állandó zongorakísérője és korrepetitora neves énekeseknek, főkántoroknak és színművészeknek hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt. 
Neve ismerősen cseng Baján, hiszen 2011-től 2020-ig a bajai nemzetközi Luciano Pavarotti Emlék Mesterkurzus állandó zongora korrepetitoraként tevékenykedett a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!