Szent Anna-napi búcsú

2022.08.08. 07:00

Kalocsai táncosok ropták Kapuváron

A hagyományőrző tánccsoport a Szent Anna-napi búcsú felvonulásán és gáláján, míg Németh József mesterszakács a Nemzetek Konyhája társrendezvényen képviselte a várost.

Gábor János

A kalocsai hagyományőrző tánccsoport Kapuváron, a Szent Anna-napi búcsú felvonulásán lépett fel

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesületet a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Csitei Gábor hívta meg a Szent Anna-­napi búcsúra, amit július utolsó hetében tartottak Kapuváron. Dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, a kalocsai szervezet vezetője hangsúlyozta: a Győr-Moson-Sopron megyei település AMI-ja és ők baráti kapcsolatot ápolnak, már csak a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség okán is, hiszen mindketten tagok. 

– A szervezet eseményei vagy a hozzá kötődő programok kapcsán sokszor találkoztunk már az igazgatóval: továbbképzéseken például, vagy a Művészetek Völgyében. Nemrég pattant ki a szervezők fejéből, hogy a búcsúra minden évben meghívják egy másik tájegység csoportját, és a kapuvári iskola minket javasolt – idézte fel Kovács Istvánné.

Hozzátette: a meghívást egyrészt az tette örömtelivé, hogy a híres rendezvényen korábban csak régióbeli csoportok szerepeltek, másrészt pedig az, hogy a Dr. Barsi Ernő AMI-val eddig a hosszú ismeretség ellenére sem vendégeskedtek egymásnál. 

A kalocsai hagyományőrzők ahhoz hasonló önálló programmal jelentkeztek a Szent Anna-búcsún, amit korábban nemzetközi agrár­expókon, például a berlini és milánói mezőgazdasági kiállításon, vagy éppen a pápa buda­pesti látogatásán vittek közönség elé. A kézművesek élő, interaktív formában mutatták be a kalocsai motívum­világ írását, hímzését, pingálását, míg az egyesület táncosai viseletbemutatóval, illetve felvonulásra és gálaműsorra szánt táncokkal készültek. A templomtéren kalocsai karikázóra kerítettek sort, majd színpadra állították Bencze Károlyné Búcsús bál című koreográfiáját – számolt be Kovács Istvánné. 

A Szent Anna-napi búcsú kísérőrendezvénye volt a Nemzetek Konyhája gasztronó­miai fesztivál, ahová Németh József Venesz-díjas mesterszakács kapott meghívást a szervezőktől. A gesztus nem a véletlen műve, árulta el kérdésünkre a kalocsai séf, hiszen rendszeres zsűritagja és szervezője a Kapuvári Böllérmáj- és Gasztronómiai Fesztiválnak, így jó szakmai kapcsolatban van a helyiekkel, sőt, az ottani vendéglátósok rendre neveznek az általa alapított Paprikás Ételek Főzőversenyére, amit évtizedekig megtartottak a Kalocsai Paprikafesztivál keretében. 

A Nemzetek Konyhája valóban nagyon színes rendezvénye a kapuvári búcsúnak, hiszen a hazai képviseletek mellett sváb nemzetiségi és erdélyi konyha ugyanúgy volt, mint örmény, szlovák, horvát és szerb, mi több, az egyik standon szír, libanoni és egyiptomi ételeket is készítettek. 

Németh József kérdésünkre elmondta: azt kérték tőle, hogy valamilyen autentikus kalocsai ételt tegyen az asztalra a Nemzetek Konyhája kalocsai standján. Kapott az alkalmon, hogy felidézzen egy bő tíz évvel ezelőtti rekordkísérletet, amikor egy szakácscsapat élén százezer darab paprikás burgonyagombócot készített a Paprikafesztivál közönségének. A fogás Kapuváron is nagy sikert aratott, nem érdemtelenül – jegyezte meg –, mert bár sok hasonlót készített, ezúttal kivételesen jól sikerült étellel kínálhatta meg a búcsú vendégeit. Az elismerés fontos, de a maga részéről jobban örült annak, hogy újabb országrészben, ráadásul nemzetközi mezőnyben népszerűsíthette az immár eredetvédett tűzpiros kalocsai paprikát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!