Ünnepség

2022.08.21. 10:21

Emlékművet avattak Csikérián

Augusztus 20-án hagyományőrző búcsút, kenyérszentelést és emlékműavatást tartottak Csikérián.

Juhász Jenő

Šálek Csaba plébános megáldja és megszenteli az új emlékművet.

Fotó: Juhász Jenő

Az ünnepi szentmisén Koch János, a Csikériai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a ezen napon avatják fel azt az emlékművet, mely a német nemzetiségi önkormányzat támogatásával valósult meg az általános iskola előtti téren. A falu legújabb emlékhelyén három szomorú eseményre emlékezhetnek a helybeliek és az odalátogató vendégek. Az 1945-ös dátum a málenkij robotra emlékeztet, amikor ugyanis sok embert hurcoltak el Magyarországról, s így Csikériáról is. Egy évvel később, 1946-ban rendelték el a svábok kitelepítését. A községben ez 55 családot, összességében 235 személyt érintett. 1950-pedig a kulákoknak minősített családokat hurcolták el Kormos pusztára. A közösség vezetője megköszönte a segítő támogatásokat és köszönetét fejezte ki Fusz Györgynek, az emlékmű tervezőjének és megalkotójának.

Koch János köszöntötte a jelenlévőket.
Fotós: Juhász Jenő

Korbély László, csikériai polgármester ünnepi beszédében megemlékezett az államalapításról, majd ezt követően megszegte az új kenyeret.

Šálek Csaba plébános a szentmise celebrálását követően megáldotta és megszentelte az új emlékművet.

A jelenlévők kíséretében újraszenteltek azt a három útszéli keresztet, melyeket a községi önkormányzat, német és a horvát nemzetiségi önkormányzatok támogatásával tudtak felújítani.

A délelőtti rendezvény agapés vendéglátással zárult.

Korbély László polgármester szegte meg az új kenyeret.
Fotós: Juhász Jenő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!