Galériával

2022.08.21. 19:55

Életműdíjat, díszpolgári és kitüntető címet adtak át Jánoshalmán

Petróczky Ferenc helyi vállalkozó kapta idén a Jánoshalma Város Díszpolgára kitüntető címet, amelyet az államalapítás alkalmából rendezett városi ünnepségen vehetett át Czeller Zoltán polgármestertől. Az ünnepi képviselő-testületi ülésen egy életmű díjat, valamint a város kultúrájáért díjat is átadták.

Pozsgai Ákos

Az augusztus 20-ai ünnepséget az Imre Zoltán Művelődési Központ nagytermében tartották.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az Imre Zoltán Művelődési Központ nagytermében tartott rendezvény elején az ünnepi szentmisén megszentelt kenyeret Farkas László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei alelnöke, a helyi Gazdakör elnöke helyezte el a színpad előtti asztalon, majd Édes Éva harmadik osztályos tanuló szavalta el Bódás János versét, utána pedig a Himnuszt játszotta el a Madarasi Fúvószenekar.

– A mai nap évszázadokon keresztül egyházi ünnepként szerepelt, Szent Jobb ünnepének neveztük, 1949-1989 között, negyven éven keresztül alkotmány ünnepének, új kenyér ünnepének, mígnem az első szabad választáson létrejött Országgyűlés 1991. március 5-i döntése Szent István-napját a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnep rangra emelte – emlékeztetett ünnepi beszédében Czeller Zoltán polgármester, aki szerint a legfontosabb, hogy van egy nap, amikor mind együtt, büszkék lehetünk magyarságunkra, arra, hogy a történelem egyik legrégibb államaként, Európa részeként is megmaradtunk magyarnak. – Egyszerű becsületes, igaz emberek éltek és alkottak itt az évszázadok során, kétkezi munkájukkal mindahányan hozzátettek valamit ahhoz, amit ma Magyarországnak nevezünk – fejtette ki.

Hozzátette: a nemzet azokat őrzi meg még évszázadok után is emlékezetében, akik döntő pillanatokban a nemzet egészének szolgálatában álltak, függetlenül attól, hogy azért az adott korban köszönet járt, vagy szenvedés. Ilyen uralkodó volt Szent István, aki máig ható érvénnyel meghatározta a történelmünket, megadta a magyar nemzet hivatását és küldetését.

A jánoshalmi képviselő-testület minden évben elismeréseket adományoz azoknak, akik kiemelkedően sokat tesznek vagy tettek a városrét. 

Idén Petróczky Ferenc jánoshalmi vállalkozónak Jánoshalma Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott három évtizedes tevékenysége elismeréseként. 

– A jánoshalmi születésű vállalkozó, üzletember kiskereskedőként kezdte pályafutását, azóta is ezen a területen működnek vállalkozásai, a város több pontján is üzemeltet kereskedelmi egységeket, közel negyven helyi lakos és családja számára biztosít megélhetést. Elhivatott lokálpatriótaként a helyi kistermelők, vállalkozók termékeit és terményeit is beválogatja üzletei termékpalettájába, ezzel is támogatva a jánoshalmi gazdálkodókat.

Petróczky Ferenc évtizedek óta kiemelten támogatja a városi rendezvényeket, az óvodai és iskola programokat, a helyi civil szervezeteket, valamint számtalan jótékonysági összefogást is támogatott. 2012-ben az Év vállalkozója címet nyerte el, 2018-ban pedig Jánoshalma városért emlékplakettel ismerte el munkáját a helyi képviselő-testület.

Életmű díjjal ismerte el a város a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásáért végzett több évtizedes tevékenységét Molnár Istvánnak, a Bács-Zöldért volt kirendeltség vezetőjének, akinek a mezőgazdasági termelőszövetkezetekkel, állami gazdaságokkal és a külföldi üzleti körökkel való kapcsolattartás, a zöldség termeltetés és szervezés volt a feladata. Több száz hátrányos helyzetű munkavállaló családjának nyújtott biztos megélhetést a munkájával. Évtizedeken keresztül támogatta a természetbeni adományokkal a város programjait és civil szervezeteit.

Jánoshalma Város Kultúrájáért kitüntető címet kapott Sziráczki Ferenc jánoshalmi vőfély, aki több mint fél évszázada műveli ezt a közösségi foglalkozást, számlálhatatlan lakodalom megszervezésében és lebonyolításában működött közre, ápolja és őrzi a lakodalmas hagyományokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!