Galériával

2022.08.13. 19:55

Az Országgyűlés elnöke példaként állította a Kurultajt a nyugati és a keleti népek elé

A Kurultaj hagyományőrző rendezvény nemcsak a hun, türk rokontudatú népek ünnepe, hanem egyben üzenet és példa is minden nyugati és keleti nép számára, amelyből mindenki bölcsességet és önbizalmat meríthet – idézte a Magyar Távirati Iroda Kövér László szavait, aki szombat délután mondott beszédet Bugacon a törzsi gyűlés helyszínén.

Pozsgai Ákos

Csaknem ezren vettek részt a nomád vonuláson.

Fotó: Pozsgai Ákos

A Kurultaj, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye péntektől vasárnapig hagyományőrző látványosságokkal, lovas vetélkedőkkel, ismeretterjesztő előadásokkal, kiállítással és koncertekkel várja az érdeklődőket Bugacon. Az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen minden hun, türk eredettel vagy eredettudattal rendelkező rokon nép részt vesz, hogy együtt állítsanak méltó emléket a sztyeppei lovasnomád kultúrának és a nagy ősöknek

A Kurultaj hagyományőrző rendezvényt pénteken a Parlamentben nyitották meg több mint húsz nemzet képviselőinek a jelenlétében. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke a parlamenti megnyitóm mondott köszöntőjében kiemelte: reményei szerint a jövőben kettő, négy, vagy nyolc esztendő múlva valamennyi, a Kurultájra érkező nép, nemzet műsorát be tudják majd mutatni valamelyik magyarországi városban.

A Kurultáj a magyar nemzet legnagyobb hagyományőrző ünnepe, egyben a hun-türk nemzetek legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe is – hangsúlyozta Bíró András Zsolt, a Kurultáj főszervezője, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, hozzátéve: a rendezvényen méltón megemlékeznek a történelemformáló nagy közös ősökről, akik erőt adnak, akiknek génjeit és tehetségét is örökültük, s ezt feladatunk továbbadni a következő generációknak.

A szombat délutáni törzsi nagygyűlés megnyitóján Kövér László, az Országgyűlés elnöke minden nyugati és keleti nép számára adott üzenetnek és példának nevezte a Kurultájt, amely nemcsak a hun, türk rokontudatú népek ünnepe, hanem egyben üzenet és példa is minden nyugati és keleti nép számára, amelyből mindenki bölcsességet és önbizalmat meríthet – fogalmazott az Országgyűlés elnöke. Hozzátette: „azért gyülekeztünk össze a mai Kurultájra, mert hiszünk abban, hogy a legerősebb fegyverünk az emlékezet. Sem Keletnek, sem Nyugatnak nem akarunk többé kiszolgáltatottak lenni.”

A rendezvényen felszólalók közül Binali Yildirim, a Török Köztársaság volt miniszterelnöke arra elékeztetett, hogy jól mutatja sorsunk összefonódását, hogy „a 16-17. században ezen a területen őseink együtt éltek”.

A bugaci rendezvényen a Kárpát-medencei magyarság szervezetei mellett 27 nemzet delegációja is megjelent. A háromnapos programsorozaton látható a világ legjobb lovasíjászainak bemutatója, nomád és lándzsás lovasharc, solymászat és agarászat, felelevenednek az ősi erőpróbák, emellett bothúzó és övbirkózó nemzeti bajnokság is része a programoknak.

A Kurultaj fő látványossága volt a szombat délutáni nomád vonulás csaknem ezer harcos, nők és gyerekek részvételével a lovasnomád hagyományok szerinti korhű öltözékben és felszerelésben, amelyet vasárnap megismételnek.  A hadi programok, kulturális és sportesemények mellett a magyar őstörténetről és a lovasnomád civilizációról szóló tudományos-ismeretterjesztő előadások is szerepelnek a programok között.

A rendezvényt több kiállítás is kíséri, láthatók szarmata, avar, hun és legfőképpen a honfoglaló magyar nép régészeti és antropológiai kincsei, a világ legnagyobb, szétszedhető, Attiláról elnevezett jurtájában pedig a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével létrehozott hun tárlatot nézhetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!