Polihisztor

2022.08.14. 11:25

A közösségépítést tűzte ki célul a kunbaracsi Kenderesi Ilona

A kunbaracson élő Kenderesi Ilona igazi polihisztornak számít. Alapítója a helyi egészségklubnak, vezetője a népi mesterségeket népszerűsítő szakkörnek, a nagy népszerűségnek örvendő reformkonyhai foglalkozásoknak, valamint tagja a helyi citerazenekarnak. Az életvezetési konzulens és mentor, jógaoktató a pécsi Napkelet Jógaház éttermének korábbi vezető szakácsa, a Mandala Étterem alapító tagja és tanácsadója emellett könyvet is ír, jelenleg a második vegetáriánus recept gyűjteményén dolgozik.

Gulyás Sándor

Bármibe is kezdünk, csak kitartással érhetünk célt – tartja Kenderesi Ilona

Fotó: Gulyás Sándor

– Generációs csúszás vagyok a családon belül, vagyis késői gyermek. Szüleim nem az előző, hanem azt megelőző generáció tagjai. Számukra természetes volt, hogy egymásra hagyatkoztak, tudván, hogy egyedül nagyon nehéz boldogulni. Erős volt a családi, rokoni, baráti közösség. Ezt a szemléletet viszem én is tovább, amit a mindennapi munkám során is hasznosítok. Egyetemi tanulmányaim elvégzését követően életvezetési konzulens és mentor, jógaoktató végzettséget szereztem. Vezető szakácsa voltam a pécsi Napkelet Jógaház éttermének, alapító tagja és tanácsadója a Mandala Étteremnek – mondta el hírportálunk érdeklődésére Kenderesi Ilona.

Kenderesi Ilona néhány éve került Kunbaracsra, majd Hegedűs Lászlóné polgármester, akkor még a helyi faluház vezetője kérésének eleget téve helyezkedett el az intézményben, indította el az egészségmegőrző foglalkozásokat.

– Elsősorban filozófiai beállítottságú vagyok, ennek ellenére nem áll tőlem messze a szakácskodás és a kézműveskedés sem. Nagyon nagy távlatok vannak benne. A jóga bölcseletben például a konyha a templom után a legszentebb hely. Ebből ered főzőszenvedélyem, amit Kunbaracson is kamatoztatok. Négy esztendeje hoztam létre a helyi székhelyű Két Madár Műhely Egyesületet. Elsőként egy egészségnap részeként a vegetáriánus konyha egészségmegőrző szerepére hívtam fel a figyelmet. 

Egy évvel később jött létre a Kunbaracsi Egészségklub, amelynek fő célkitűzése, hogy élményszerűen, a helyi alapanyagokat felhasználásával ismertesse meg a vegetáriánus táplálkozásban rejlő lehetőségeket.

 Arra ösztönözzön, bátran egészítsük ki táplálkozásunkat húsmentes fogásokkal is. Az egyesület működését kezdetektől támogatja a község önkormányzata, helyet biztosít a foglalkozásoknak a Faluházban, illetve a Kunbaracsi Kulturális Egyesület, akiknek segítségével, a kezdetek óta teljesen felszerelt konyhát használhatnak a résztvevők. A főzőklub már nem csak helyben, hanem a régióban is nagy elismertséget élvez – sorolta  Kenderesi Ilona.

Az egészségmegőrző foglalkozások mellett, számos tevékenységbe kezdett Kenderesi Ilona. Alapító tagja lett a Naprózsa citerazenekarnak, túrákat szervezett, majd kézműves szakköröket indított a településen.

– Bár nem vagyok nagy népzenerajongó, és citerázni sem tudtam, magam is tagja lettem a két éve alakult Naprózsa citerazenekarnak. A csapat a nagy múltú Kökény Citerazenekar nyomdokaiba lépve, kiemelt céljának tekinti, a térségre jellemző népzenei kincs megőrzését, és átörökítését a következő generációk számára. Tagjaink több korosztályt képviselnek, az iskolásoktól a felnőttekig egyaránt. A pandémiás helyzet elmúltával indítottam útjára tavasszal az úgynevezett aSzakkört. Az összefoglaló elnevezés a Nemzeti Művelődési Intézet online felületét takarja, ahol számtalan oktató videóban teszi közkinccsé a legkülönfélébb népi mesterségek titkait. Kunbaracson nemezelő és a mézeskalács-készítő szakkör indult, a heti rendszerességgel jelentkező foglalkozások ősszel folytatódnak. A járvány időszakában túrákat szerveztem a lajosmizsei gomba és gyógynövény klubbal közösen a lakosság számára, hogy megismerjék Kunbaracs környéki növényvilágot. Településünk a maga nemében egyedülálló természeti kincsekkel bír, ilyen az ötezer éves gyertyános-tölgyes erdő, a kaszálókon nyíló az orchidea, illetve mocsári kardvirág. A helyi flóra megismertetését hivatott majd szolgálni az a bemutatókert, amit a művelődési ház szomszédságában kívánunk létrehozni – sorolta a közművelődési szakember.

Készül az új szakácskönyv 

Kenderesi Ilona, a Könnyű és finom című vegetáriánus receptkönyvek szerzője a napi teendői mellett jelenleg egy újabb vegetáriánus szakácskönyvön dolgozik. A most készülő receptgyűjtemény lényegében a főzőtanfolyam segédanyaga. A könyvben olyan ételek receptjei kerülnek, melyben nincs tojás és hagyma sem.
A kötete várhatóan karácsonykor jelenik meg a Gangesz Indiai-Magyar Kulturális Alapítvány gondozásában. 

Mint mondja, az utóbbi évtizedekben egyre gyarapodik Magyarországon is a vegetáriánusok száma, annak ellenére, hogy sokan azonban még mindig inkább csodabogárnak tekintik őket. A húsmentes táplálkozás általában valamilyen elvi vagy vallási háttérrel párosul. Így azt mondhatjuk, lényegében kétféle vegetáriánus van. Az egyik elvből nem eszi meg az élőlényeket. A másik pedig olyan élményeket szerzett a húsevéssel kapcsolatosan, hogy inkább lemond róla. Egyre több azoknak a száma, akiket a kíváncsiság, a változatosság utáni vágy hajt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!