Kalocsa/Budapest

2022.08.24. 16:21

A Hagyományok Háza is kitüntette Kovács László fazekasmestert

A Hagyományok Háza az államalapítás ünnepe alkalmából adta át elismeréseit, köztük a Kresz Mária-díjat, amelyet ebben az évben a kalocsai díszpolgári címmel is kitüntetett Kovács László fazekasmesternek adományoztak.

Gábor János

Kovács László fazekasmester a Fazekas Alkotóház nyári táborában, egyik felnőtt tanítványával

Fotó: Gábor János/archív felvétel

Az országszerte nagy elismertségnek örvendő Népművészet Mestere kiemelt jelentőségűnek tartja a kitüntetést, hiszen a szakma olyan kiváló tudósáról nevezték el, aki előtt ő is mélyen meghajol. Kérdésünkre elmondta: ideje volt, hogy „a fazekasság legnagyobb elméleti szakértőjének” emlékét egy díjjal őrizzék meg az utókor számára.

Kovács László felidézte: Kresz Mária (1919–1989), avagy „Panni néni” egész életét a Néprajzi Múzeum gyűjteményének és legfőbb kutatási területének, a népi kerámiának szentelte. Úgy véli, a maga tudományos ágazatában legalább akkora ikonnak számít, mint az építészetben Makovecz Imre, vagy a zenében Kodály Zoltán, így meghatónak tartja, hogy éppen a róla elnevezett díjjal tüntette ki a Hagyományok Háza. Az elismerést egyébként 2020-ban alapították és első ízben tavaly, posztumusz ítélték oda a Dr. Kresz Mária Alapítvány Fazekas Központját létrehozó dr. Csupor Istvánnak, a Néprajzi Múzeum tudományos munkatársának.

– Panni néni az 1940-es évektől kutatta és fogta össze a Kárpát-medencében egyedülálló kultúrkincsnek számító fazekasságot, amelyen belül minden szál hozzá, a Néprajzi Múzeumba vezetett. Talán éppen ezért adják az elismerést olyanoknak, akik nagyon komolyan veszik azt a szellemiséget és hagyománytiszteletet, amit képviselt – vélekedett Kovács László, aki a fazekasság, a népművészet, a hagyomány átörökítése, valamint az oktatás területén végzett elhivatott és eredményes munkájáért kapta meg a második Kresz Mária-díjat.

Az iparművész az augusztus 20-a kapcsán rendezett többnapos Mesterségek Ünnepén, a Budai Várnegyedben rendezett ceremónián vette át a kitüntetést. Ezen a rendezvényen minden évben az ország 600 legjobb kézművesét vonultatják fel, és nemzetközi szaktekintélyeket is rendre meghívnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!