Galériával

2022.08.07. 09:22

A falunapon mutatták be Tataháza helytörténeti kiadványát

Ünnepélyes könyvbemutató, kiállításmegnyitó és kulturális műsor is szerepelt az idei hagyományőrző falunapon.

Juhász Jenő

Az új kiadványt dedikálta is a szerző a bemutató után

Fotó: Juhász Jenő

A meleg ellenére sokan gyűltek össze a faluház nagytermében szombat délután, hogy megtekintsék a Tataháza múltja című tárlatot és a nemezelő szakkör munkáiból összeválogatott anyagot. Vörös István polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a könyvbemutatóval egy régi álma válik valóra a településnek. Eddig ugyanis Dibusz Gyula 1962-ben megjelent írásán kívül más helytörténeti kiadvánnyal nem rendelkezett a község. 

Egy évvel ezelőtt 1 millió forintos pályázati pénzhez jutottak, amit még az Emberi Erőforrások Minisztériuma is kiegészített. S ennek köszönhetően tudtak hozzáfogni a helytörténeti kiadvány megjelentetéséhez. 

Ezzel párhuzamosan meghirdettek egy pályázatot is a település címerének a megalkotására, hiszen mind a mai napig nincs egy egységes községi címerük. 

A felhívásnak köszönhetően több mint egy tucatnyi alkotás született, akiknek az alkotóit ezen a rendezvényen oklevéllel és pénzzel jutalmaztak. 

Varga János , az új kiadvány egyik szerzője egy rövid tájékoztatást adott a könyv megjelenésének az előzményeiről, a kutatások területéről, valamint köszönetét fejezte ki a támogatóknak és azoknak, akik hasznos információkkal támogatták a munkájukat. Blazsanik István, a kötet másik szerzője pedig néhány érdekes történetet osztott meg a jelenlévőkkel Tataháza múltjáról. 

A könyv közel háromszáz oldalon foglalkozik a bácskai település múltjával: a kezdetektől 1990-ig, színes fotókkal kiegészítve. A szerkesztés Mák Balázs informatikus munkáját dicséri. 

A falunap kulturális műsorában szerepelt interaktív gyerekműsor Mackó Milu naplója címmel, fellépett a Bácsalmási Küzdősport Egyesület, aTataházi Szenior Örömtánc Csoport, a Zumba-Adrival és csapatával, valamint a bácsalmási Zora Horvát Tánccsoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!