Galériával

2022.07.02. 17:20

A 70 éves falut ünnepelték a csemői Virágünnepen

Kettős jubileumot ünnepeltek a csemői falunapnak megfelelő Virágünnepen pénteken és szombaton: a települést alapításának 70. évfordulóját, valamint 25 éve lett először a Virágos Magyarország verseny győztese Csemő.

Horváth Péter

A csemői Virágünnepen minden korosztályt igyekeznek megszólítani

Fotó: Bús Csaba

A Templom téren megrendezett falunap azért Virágünnep, mert a nemzetközi virágos zsűri július első hétvégéjén érkezett először Csemőbe szemlére, és erre emlékezve azóta ekkor tartják a Virágünneppé vált falunapot.

Lakos Roland, az 1952-ben alapított Csemő polgármestere elmondta, hogy visszatekintve a falu hét évtizedes történetére és látva, hogy honnan hová jutottak, van mire büszkének lenniük. – Meglévő értékeinkből és adottságainkból kell a legjobbat kihoznunk, és úgy látom ez sikerül is, és jól állunk. A környezet szépítése, az ápolt településkép kialakítása, gondozása mindig kiemelt szempont volt, ahogyan ezt a virágos településsé válásunk és ennek elismerése is mutatja. Most az a feladatunk, hogy a fiatalokban is megteremtsük ezt az igényt és tovább vigyék a munkánkat – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy Csemő más erősségekkel is rendelkezik. 

– A másik ilyen a sport. A Nemzeti Vágtát 2017-ben megnyertük, nálunk edző Szellő Imre, a WBO volt cirkálósúlyú világbajnoka és számos sportágban jeleskedik a sport egyesületünk, köztük a különleges nomád íjászatban lett egy világbajnokunk – mondta Lakos Roland. 

A polgármester kiemelte, hogy további erősségük a közoktatás fejlesztése. A mini bölcsődétől az általános iskoláig  lehetőséget biztosítanak a tanulásra és keményen dolgoznak azért, hogy a szakképzés lehetőségét a településre hozzák.

A polgármester elmondta, hogy a programot évtizedek óta igyekeznek úgy összeállítani, hogy a kilátogató családok minden korosztályát megszólítsák. – Kimaradt két év a közösségi események terén, és még szokniuk kell az embereknek, hogy ismét találkozhatnak, beszélgethetnek, közösen alkothatnak. A helyi civil szervezetek, lokálpatrióták is megmutatják magukat a faluba látogatóknak, szeretnék láttatni a települést jellemző sokszínűséget – fogalmazott Lakos Roland.

Pénteken a Zártosztály játszott Edda-dalokat, majd az Irigy Hónaljmirigy adott koncertet. A Csemői Hagyományőrző Egyesület faluébresztője után interaktív bábjáték várta a gyerekeket. Az önkormányzat mindenkit megvendégelt egy nagy tányér jó gulyáslevesre, a jó ebédet nótaszó mellett költhették el a jelenlévők. Vastag Tamás énekes koncertjét Nyertes Zsuzsa és Straub Dezső slágerrel és humorral fűszerezett műsora követte. Késő délután Fekete László és fia tartott erőművészeti bemutatót, majd Geszti Péter lépett fel legjobb dalaival. Az estét tűzijátékkal színesítették, majd hajnalig nóta szó töltötte be a Templom teret.

Az ízlelőbimbókat is megcélozták az eseménnyel: az önkormányzat munkatársai minden vendégnek elegendő gulyást készítettek és megvendégelték a kilátogatókat. Emellett főzőversenyt is hirdettek, melyre hét csapat nevezett, a helyi civilek képviseletében, és szabadon készíthető pályaművel mérethették meg magukat. Többek között készült rántott hús, töltött káposzta, mexikói chilis bab, brassói aprópecsenye. 

A zsűrit Csemő díszpolgárai alkották, elnöke az ízek nagymestereként ismert Ottohál Vilmos volt, aki elmondta, hogy az ítészek a elsősorban azt figyelték, hogy a pályamű megfelel-e az adott étel kívánt jellegének. Hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz volt helyezetteket hirdetni, hiszen kiváló ételek kerültek asztalukra. Végük az iskola dolgozóinak mexikói chilis babja győzedelmeskedett a csirkepörkölt és a babgulyás előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!