Galériával

2022.06.26. 11:12

Nem mindennapi élményekkel gazdagodtak a keceliek a Múzeumok Éjszakáján

Felejthetetlen élményben volt annak része, aki szombat este ellátogatott a Pintér Művek Haditechnikai Parkjába.

Barta Zsolt

Az érdeklődők bemászhattak a kiállított T-72-es harckocsiba is.

Fotó: Barta Zsolt

A Múzeumok Éjszakájára a Pintér Művek tulajdonosa a Pintér család különleges programsorozattal várta az érdeklődőket. A haditechnika iránt érdeklődők, nemcsak a sok éve kiállított egykori, a Varsói Szerződés hadseregeiben használatos fegyvereket láthatta, de megtekinthetett egy felújított MiG- 21-es vadászrepülőt, amelyet a nagyvállalat alapítójáról Pintér Józsefről neveztek el. 

A rendezvényen megemlékeztek az üzletemberről, aki nyolc éve már nincs köztünk. Ő volt az az ember, aki nemcsak megalapította Magyarország első magánkézben lévő gyárát, hanem létrehozott egy olyan – Európában is párját ritkító – haditechnikai parkot, amely a néphadsereg egykori fegyverarzenáljáról ad pontos áttekintést. 

A programon az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület működött közre az általuk felújított gép felavatásán. 

A magas rangú vendégek között volt többek között Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, az első és egyetlen magyar űrhajós és Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka is. 

A megemlékezésen felidézték Pintér József életét, Sándor Zsolt tábornok beszédet tartott, majd a Pintér család megkoszorúzta a felújított gép előtti emléktáblát.

A beszédek alatt két Gripen vadászgép, és a cég helikoptere repült el a múzeum felett. 

A Múzeumok Éjszakája rengeteg látogatót fogadott délután 16 órától éjfélig. 

Az érdeklődők megtekinthették a fegyvereket, bemászhattak egy kiállította T-72-es harckocsiba is, emellett pedig izgalmas előadást hallhattak Cseporán Mihály nyugállományú vadászrepülő alezredestől, aki a három évtizeddel ezelőtti katapultálásáról mesélt. 

Hagyományőrző csoportok tagjai mutatták be a régi világháborús orosz, amerikai, német fegyvereket, késő este pedig „ A Szent Korona titkairól” hallhattak előadást az érdeklődők, illetve megtekinthették a Pintér József emlékszobát is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!