Galériával

2022.06.12. 06:55

Már javában zajlik a bábszínházak találkozója Kecskeméten

Kezdetét vette szombaton a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozója Kecskeméten, melynek fő szervezője és házigazdája a Ciróka Bábszínház.

Sebestyén Hajnalka

Ingyenes bábelőadásokkal várják az érdeklőket Fotó: Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

A megnyitónak a bábszínház adott helyet, miközben a Főtéren a családok már láthattak ingyenes bábelőadásokat. A találkozó több helyszínen június 11-16. között zajlik. A Főtéren e hétvégén ingyenes előadások is láthatók.

A 30 éves múltra visszatekintő seregszemle az egyetlen olyan bábos szakmai rendezvény hazánkban, amelyen az összes hivatásos bábszínház és magántársulat részt vesz. Megrendezését a magyar bábszínházi szakma egésze kiemelkedően fontosnak tartja mind a szakmai fejlődés, mind a bábszínházi műfaj jövője szempontjából.

A találkozón az előadások mellett minden nap tartanak szakmai fórumot, ahol megvitathatják a különböző témákat, műfaji kérdéseket.

Szombaton az ünnepélyes megnyitó előtt a Ciróka hangulatos udvarában beszélgettek az ország különböző pontjairól, illetve a határon túlról érkező bábszínházi szakemberek. Boldog mosolyok, nagy ölelések, vidám beszélgetések jellemezték azon perceket, míg nem kezdődött el a megnyitó ceremónia. Mindenki régi barátként üdvözölte egymást.

A nagyterem színpadán Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója köszöntötte elsőként a résztvevőket.

Hangsúlyozta négy év után találkozhattak újra, hiszen a világjárvány 2020-ban, és 2021-ben sem tette lehetővé a két évente megrendezett seregszemle megvalósulását. Most azonban dupla jubileumot ünnepelnek, hiszen ez a 15. találkozó a sorban, és éppen 30 éve, 1992-ben rendezték meg az elsőt. Akkoriban még csak néhányan jöttek össze, mára bőven sokasodtak, ezúttal az öt nap alatt 38 előadást mutat be. A három évtized alatt sok minden változott, ahhoz azonban a kezdetektől ragaszkodnak, hogy a bábelőadásokat nem rangsorolják, díjazzák, és nem válogatás útján jöhetnek a bábszínházak a találkozóra. 

Büszkék arra, hogy ez egy olyan országos szakmai rendezvény, ahová hivatásos, családi bábszínházak, szólisták és alkalmi előadók egyaránt jöhetnek. A hangsúly a szakmai beszélgetéseken, párbeszédeken és a közös együttgondolkodáson van. 

Újdonság idén, hogy a bábosok saját gyermekeiket is bevonták. Az ő rajzaikkal díszítették a különböző helyszíneket. 

Dr. Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkárának köszöntő szavait Tőkés Nikoletta tolmácsolta. A beszéd a bábelőadások értékére hívta fel a figyelmet. Míg régen a mesék, a bábszínházi előadások minden gyermek életének fontos részei voltak, beavatást nyújtottak a színházi világba, mára ezek a digitális platformok miatt sajnos háttérbe szorultak. A kulturális ágazat éppen ezért elismeréssel szól és támogatja a bábszínházakat is. 

Kecskemét város részéről dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő csodaként jellemezte a bábszínházakat. Egy mindennapi csoda, amikor felgördül a függöny, és ezzel a kisgyermek lelke is egy csodát él meg. Hatással van a személyisége fejlődésére. Sajnos az internet világa az elmúlt években minden eddiginél jobban felgyorsult, a személyes élmények rovására. Éppen ezért a közeljövő feladata, hogyan lehet a régi értékeket úgy megtartani, hogy haladva a kor kihívásaival, új utakon szólítják meg velük a gyerekeket, fiatalokat. Ehhez összefogás kell, a kulturális vezetőknek kell erre megtalálnia a megoldást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!