Galériával

2022.06.17. 06:55

Harmonizál az ipari anyag és a művészet a kecskeméti alkotók munkáiban

Csütörtökön 19. alkalommal nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, Filmművészeti Alkotótábor (KASZ) munkáiból nyílt kiállítás a KÉSZ Kft. IQ irodaházának mélygarázsában.

Horváth Péter

A művészet és az ipari felhasználás találkozik az alkotásokban Fotó: Bús Csaba

Árvai István művészeti vezető elmondta, hogy idén nyolc művész kapott meghívást, négy szobrász és négy festő- és grafikusművész. A művészek között nem csak szobrászok, hanem a képzőművészet más területein alkotók, grafikusok, festők, installációban gondolkodó művészek is részt vettek az alkotótáborban. Megihlette őket a fém anyaga, számos módon jelenik meg. 

Az idei alkotótábort sem kötött koncepció mentén rendezték meg, csupán egy hívószó, a párhuzamos univerzumok köré rendezték a tematikát. 

Több mint 70 alkotás készült az alkotótábor két és fél hete alatt, de nem csak acélszobrok, hanem a fémet felhasználó, vagy az anyagot megjelenítő festmények és installációk is, sőt talált anyagokból is  dolgoztak, volt, akinek keze nyomán kidobásra ítélt salgópolc született újjá művészeti alkotásként.

Árvai István rámutatott, hogy a fém fajtái igen elterjedt művészeti alapanyagnak számítanak és a modern megmunkálási technikák mellett reneszánszát éli a kovácsolás régi módszere is. A kompozitok újdonságnak számítanak a képzőművészeti felhasználás terén. 

Árvai István hangsúlyozta, hogy itt találkozhat a művészet és az ipari felhasználás, például egy épülethomlokzat stílusjegyei a kompozit anyagot megmunkáló művész kézjegyét viselheti.

A kiállítást Szabó Noémi művészettörténész nyitotta meg, aki elmondta, hogy a szimpozion mintegy két évtizedes története alatt fogalommá vált a hazai művészeti életben, amit az is mutat, hogy az ott készült alkotások rendre felbukkannak magyarországi és külföldi gyűjteményekben, múzeumokban is. 

– A Kecskeméten született művek máshol nem is készülhettek volna el. Hiszen a drága és egyre drágább fémszobrászat művelése csupán limitált lehetőségeken belül valósítható meg. És ami még fontosabb, hogy a KASZ mindezen anyagi és szakmai támogatáson túl a kísérletezés szabadságát adja a művészeknek. 

Legfontosabb felismerése éppen ez, a kísérletezés szabadságának elsőbbsége és annak támogatása, hogy az anyag és a technológia elsősorban szolgálója legyen a művészeti koncepciónak 

– fejtegette a művészettörténész a KASZ jelentőségét. 

Hozzátette továbbá, hogy egy dolognak szab csupán irányt a szervező: az anyagnak, itt ugyanis megjelenik a  vas, az acél, a rozsdamentes acél, az alumínium, a fémkompozit és több ipari anyag, valamint a legprofesszionálisabb eszközök, köztük a hegesztő és a plazmavágó.  

Az idei tárlat alkotói-kiállítói Cseh Lili, Drabik Tamás, Erős Ágost Koppány, Gáspár Annamária, Gyurcsovics Mihály Ágoston, Kusovszky Bea, Majoros Gyula és Tettamanti Ádám.

A zenei attrakciót Mucsi Gergely ütőhangszerművész szolgáltatta.

A kiállítás július 31-ig ingyenesen látogatható. A szervezők a Múzeumok Éjszakáján éjfélig  koncertekkel, filmvetítéssel színesítik az egyébként is különleges tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!