Kiállítás

2022.06.13. 15:37

Felavatták a Hungarikumfalat a kalocsai városházán

Állandó kiállításként rendeztek be Hungarikumfalat a városháza emeleti folyosóján, közvetlenül a díszterem bejáratának két oldalán.

Gábor János

Dr. Filvig Géza hangsúlyozta, a paprikatermesztés és a népművészet előtt tisztelegnek Fotó: Gábor János

A vitrinekkel, ismertetőanyagokkal, digitális kijelzőkkel, fotókkal, illetve Kalocsa két hungarikumának mintáival dekorált, gazdag installáció a népművészet és a fűszerpaprika-termesztés előtt tiszteleg. A látványos megoldás helyi szakemberek, köztük dekoratőrök, történészek és agrármérnökök munkáját dicséri. 

– Sokszor mondják a városházára, hogy Kalocsa első számú épülete, és jól is szimbolizálja a települést – mondta a múlt heti átadáson dr. Filvig Géza. 

A polgármester emlékeztetett, Kalocsa két hungarikummal büszkélkedhet, hiszen a fűszerpaprika mellé néhány éve felvették a jegyzékbe a város népi iparművészeti tevékenységeit, így a jellegzetes kalocsai motívum írását, pingálását és hímzését. 

A szellemi örökségekből rendezett állandó tárlatot az Agrár­minisztérium egyik tavaly őszi tenderéből sikerült megvalósítani, kétmillió forint értékben – tette hozzá. 

Az installáció kialakítását helyi szakértők hívták életre. A pályázatot Szigeti Tamás agrártanácsadó nyújtotta be, a QR-kódokkal is bővített történeti tartalmakat Romsics Imre múzeumigazgató állította össze, míg a tervezés és a kivitelezés a kalocsai Miró-Grafika Kft. munkája – sorolta a közreműködőket a városvezető. Filvig Géza jelezte, a Hungarikumfallal a lakosság felé is szeretnének nyitni, ezért arra biztatja a kalocsaiakat, hogy látogassák meg a kiállítást, amihez egy új nyereményjátékot is hirdetett. 

Arra kérte a városháza látogatóit, hogy készítsenek szelfit a fal előtt, majd a fotót küldjék el az [email protected] címre. 

Az egy hónaposra tervezett kampány alatt az önkormányzat közösségi oldalaira töltik fel a képeket, és a legnépszerűbb hármat értékes hungarikumcsomagokkal fogják jutalmazni. 

A polgármester hozzátette, hogy a városnak nagyon komoly értékei vannak, és a lakosság okkal büszke rájuk. Mint mondta, az installációt azért állíttatta az önkormányzat, hogy még jobban kihangsúlyozza az ezeréves Kalocsa kulturális, szellemi örökségét. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!