Galériával / Videóval

2022.06.05. 11:30

Dr. Tóth Zoltán tiszteletére emlékház és népi panoptikum nyílt Orgoványon

Dr. Tóth Zoltán tiszteletére létrehozott emlékszoba és népi panoptikum nyílt Orgoványon, a Molnár Gergely utcán szombaton átadott emlékházban. Az Orgovány alkotó szellemiségű közösségének kezdeményezésére, egy tavalyi Hungarikum pályázat eredményeként létrehozott emlékhely magába sűríti a település történelmét és lelkét.

Horváth Péter

A pályázatnak köszönhetően egy régóta dédelgetett terv vált valóra. Fotó: Horváth Péter

Emlékházat avatott Orgovány szombaton, dr. Tóth Zoltán emléknapján. A jeles férfiú Orgovány közéletének fontos alakja volt. Kétlaki életet élt, Budapesten gyógypedagógusként szervezte a hazai tudományos és szakmai életet: a saját szervezésű Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát, majd a Vakok Állami Intézetét vezette. Fennmaradó idejét az orgoványi közösség javára fordította: tagja volt a helyi képviselő-testületnek, feleségével felkarolták a szegények ügyét és tisztséget vállalt a református egyházban is. Az önkormányzat 2015-ben alapította meg a Dr. Tóth Zoltán Életműdíjat, ugyanebben az évben jelent meg Gellért Imréné Etelka kutatásaiból készült Tóth Zoltán Emlékkönyv, és az iskola 2020 szeptember 1-je óta viseli nevét. Idő kérdése volt csak, hogy emlékhelyet is avassanak a nagyformátumú személyiségnek, aminek megálmodói Gellért Imréné Etelka nyugdíjas pedagógus, Tóth Zoltán életének kutatója, Tóthné Szakolczai Tünde művelődési ház igazgató és Maszlik István festőművész voltak.

Tóthné Szakolczai Tünde elmondta, hogy egy tavalyi sikeres Hungarikum pályázat biztosított lehetőséget, hogy a régóta dédelgetett terv valóra váljon és emlékházat nyissanak Orgoványon, ami nagyon fontos a gyökereink ápolása, az élő emlékezet megtartása miatt.

Az emlékház több részre tagolódik. Az első szobában a Helyi Értéktár 25 értékét mutatják be.

A következő helyiségben jelenleg Stégner István rokka gyűjteményét és korabeli hétköznapi használati tárgyakat tekinthetnek meg a betérők. Ez a szoba a későbbiekben még alakul, többek között a vakok helyzetével kapcsolatos interaktív érzékenyítő teret alakítanak ki.

A harmadik helyiség a dr. Tóth Zoltán Emlékszoba, ahová egy polgári szobát álmodott meg Gellért Imréné Etelka. A falon az emlékkönyvhöz készített interjúk egy-egy pregnáns részlete olvasható, és projektoros kivetítéssel pedig megtekinthetők azok az interjúk, amelyeket az anyaggyűjtés szakaszában készített a kutató. Gellértné Etelka elmondta, hogy többek igénye volt az emlékszoba.

Érdekesség, hogy csupán egy tárgyi emlék maradt Tóth Zoltán után, egy vakok számára készült Braille-írásos biblia, amit Gellértné Etelka kalandos körülmények között talált meg, egy cseréprakás tetején, a művelődési ház mellett.

Ez inspirálta a kutatásra, s fejtette fel Tóth Zoltán életét.  Maszlik István kérte fel élete kutatására, ami évek kitartó munkáját igényelte. Részben Budapesten, részben pedig a helyi református egyház levéltárában talált anyagot ahhoz, hogy rekonstruálja életútját. A bibliát az átadón az Emlékháznak adományozta, így zárva le a felszínre kívánkozó történetet. A szobáról Gellért Imréné Etelka elmondta, hogy egy polgári házbelsőt igyekeztek kialakítani.

– Ehhez társakra leltem Tóthné Szakolczai Tünde, Maszlik István és Gyarmatiné Márton Olga személyében. Az enteriőrhöz korabeli tárgyakat szereztünk be és néhány hónap alatt készen lettünk volna, de a pandémia rendre visszavetett bennünket – mondta Gellért Imréné Etelka, hozzátéve, hogy köszönettel tartozik az önkormányzatnak azért, hogy támogatta az álom megvalósulását és helyet biztosított a különleges állandó kiállításnak.

Gellértné Etelka kiemelte: 

azért is fontos emlékezni Tóth Zoltánra, mert igaz ember volt, aki megosztotta magát a közösségével, hiszen a jótékonykodás már fiatalkora óta jellemezte.

Az emlékház legbelső szobájában alakították ki a népi panoptikumot, ahol egy nagy molinón Orgovány határa látható egy gémeskúttal és a legelésző nyájjal. A panoptikumban az emblematikus gémeskút kicsinyített formában is visszaköszön. Egyelőre három kiállítási babát öltöztettek fel, köztük egy juhászt, akinek subája 12 birka gyapjából varrták a helyi mesteremberek az 1940-es években. Szintén helyi mesterek készítették a kiállított használati tárgyakat és munkaeszközöket az 1910-20-as években, és mindegyiket orgoványiak ajánlották fel.

Az emlékház megnyitóján Tóthné Szakolczai Tünde, Gellértné Etelka, Maszlik István és Szűts Tamás képzőművész mondott beszédet. A nap fő eseménye ugyan az átadás volt, de egész délelőtt dr. Tóth Zoltánra emlékeztek: az általános iskolában, majd a művelődési ház előtt műsorral, ezt követően elhelyezték az emlékezés virágait Tóth Zoltán szobránál, végül a református temetőben található sírjánál mondott emlékező beszédet Prózsa István lelkész. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!