Tárlat

2022.06.09. 07:00

Csuhéfigurákból nyílt kiállítás a kömpöci gyűjteményes házban

A kömpöci származású csuhébaba-készítő, Nemesné Garas Klára az országvesztés centenáriumára készítette el Trianon-100 című alkotását. A mű alapja egy hatalmas térkép, amin az anya­ország és az elcsatolt országrészek láthatók.

Tapodi Kálmán

Jelenleg a kömpöci Márton Gyűjteményes Házban látható az alkotás. Fotó: Tapodi Kálmán

A határok mentén gyász- és nemzeti színű szalagok futnak, a csuhéból készített figurák pedig egy-egy tájegység jellegzetes viseletében láthatók Kalotaszegtől a Felvidéken át egészen az Adriáig. Imádkozó, térdelő, karjaikat magasba emelő bábok mind az országcsonkítás fájdalmára emlékeztetnek. Mint az alkotó elmondta: hosszú előkészület után, mintegy öt hónap alatt lett kész a művel, amelyhez topolyai és székelyudvarhelyi származású barátai is adtak tanácsokat. Az alkotás a majsai Konecsni György Helytörténeti Gyűjteményben kapott állandó helyet, most pedig egy hónapon keresztül látható a kömpöci Márton Gyűjteményes Házban. 

– Falunkban első alkalommal szerveztek megemlékezést a trianoni országvesztés évfordulóján – emlékeztetett beszédében Tisoczki László kömpöci polgármester, aki megköszönte a házigazdáknak a szervezőmunkát. A megemlékezésen Márton Vanda idézte fel a korabeli, máig fájdalmas történéseket, Süli Mendi pedig szép énekével volt közreműködője a megnyitónak. 

A Márton Gyűjteményes Ház tavaly nyitotta meg kapuit a Petőfi utca 12. szám alatt. A kicsi ház az 1920-as években épült, és ott hozta létre a helytörténeti magángyűjteményt Márton Sándor és felesége, Paragi Julianna, akiknek gyermekei is aktívan bekapcsolódtak a házzal kapcsolatos munkákba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!