Múzeumok Éjszakája

2022.06.26. 17:07

A levendulaszappan és a heróka készítés fortélyait is megismerhették az érdeklődők Kiskőrösön

Számos programmal készültek Kiskőrösön is a Múzeumok Éjszakájára.

Barta Zsolt

Barkóczi Jánosné Ica néni (jobbra) avatta be az érdeklődőket a szappanfőzés titkaiba. Fotó: Barta Zsolt

Kiskőrösön a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum és az Úttörténeti Múzeum közösen rendezte meg a Múzeumok Éjszakája programot szombaton. Az emlékmúzeum munkatársai a Szlovák Tájházba várták az érdeklődőket. A látogatóknak az udvarban található kemencében kenyérlángost is sütöttek. 

A nyitáskor, 15 órakor a levendulás szappankészítés titkaiba avatta be a vendégeket Barkóczi Jánosné Ica néni. A elkészült szappanokat pedig haza lehetett vinni. 

A délután során a kenyérlángos mellett hólabda és a heróka készítését is elsajátíthatták az ügyesebbek. 

Dr. Filus Erika igazgatónő nő elmondta, hogy ilyenkor Szent Iván-napján a régi öregek már összegyűjtötték a gyógynövényeket, amelyeket az emberi és az állati betegségekre használtak. A gyógynövényekről Donáthné Belák Katalin tartott előadást. 

Este egy kiskőrösi szerző könyvének a bemutatására került sor, Pálinkás Szilvia Genomba zárt örökség című kötetét ismerhették meg az érdeklődők.

– Napközben az Úttörténeti Múzeumból egy öreg úthenger szállította át az ottani látogatókat a tájházba, majd vitte őket vissza. Ez a jármű nem a klasszikus gőzhajtású „ Józsi”, amelyet a Robog az úthenger című filmből ismerhetnek a tv nézők. Azt ugyanis nem sikerült még levizsgáztatni, így beindítani sem volt szabad – mondta el Szászi András múzeumigazgató. 

Az Úttörténeti Múzeumban egy időszaki kiállítás is megnyílt, amely a kommunikáció témaköréhez kapcsolódott. Este fellépett a Szürkeverebek Jazzbandája, őket követően pedig a Music Story biztosította a jó hangulatot. Éjfél előtt egy órával meggyújtották a tüzet, amely körül a helyi táncosok léptek fel. A bátrabbak párjukkal kézen fogva át is ugrottak a parázsló tűz felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!