Galériával/Videóval

2022.06.14. 13:55

A közlekedésbiztonság témájában nyílt gyerekrajzokból tárlat a kecskeméti könyvtárban

Így közlekedtek ti címmel nyílt kiállítás a megyei könyvtárban a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság óvodásoknak és általános iskolásoknak szóló rajzpályázatának legjobb pályamunkáiból. A megnyitót kedden tartották a földszinti Gyermekvilág részlegen.

Horváth Péter

Dudásné Tóth Erika őrnagy (jobbra) elmondta, több száz alkotás érkezett a pályázatra Fotó: Bús Csaba

Dudásné Tóth Erika őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára elmondta, hogy hosszú évek óta hirdeti meg az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága a gyermekrajz pályázat, melyre három kategóriában lehetett nevezni: óvodások, alsó-, illetve felső tagozatos diákok nyújthatták be a közlekedésbiztonság témájában készült rajzaikat. Januárban írták ki a pályázatot, majd a megyei bizottság tovább küldi a városi szerveknek, melyek eljuttatják a felhívást az adott település összes óvodájának és általános iskolájának. 

Az őrnagy elárulta, hogy több száz pályamű érkezik be a rendőrséghez, melyeket a városi kapitányságok munkatársai előzsűriznek és a legjobbakat küldik tovább a megyének, így a legjobbak legjobbjait állítják ki a könyvtárban.

Dudásné Tóth Erika a pályázattal kapcsolatban kifejtette: nagyon fontos minél fiatalabb korban felhívni a figyelmet a biztonságos közlekedésre. Ezt célozza a rajzpályázat is. – A legfontosabb, hogy minél hamarabb tudatossá váljanak a gyerekek a biztonságos közlekedés iránt. 

A kiállított rajzok is megmutatják, hogy már egészen fiatalon igen komplexen ábrázolnak a gyerekeke egy-egy közlekedési szituációt. 

Több alkotáson is egyszerre ábrázolódik a rossz példa és annak helyes alternatívája – fogalmazott az őrnagy és hozzátette, hogy  ezen felül minden évben számos egyéb rendezvénnyel igyekeznek megszólítani a fiatalokat.

A könyvtár vezetése is örömét fejezte ki, hogy már második alkalommal láthatók a rajzok az intézmény falain belül. – A legfontosabb, hogy a pályázatot benyújtó gyerekekkel a pedagógusok és a szülők beszélgettek a közlekedésbiztonságról és felhívták a figyelmüket a biztonságos közlekedésre – méltatta a pályázat nemes célját Bene-Kovács Márta könyvtárszakmai főosztályvezető. 

Hozzátette, hogy a könyvtár kiváló helyszín, mert számos szakirodalom áll rendelkezésre a témában minden korosztály számára. Az elmúlt években a keménykötéses leporelló kiadványok is megjelentek a legkisebbek részére, de a nagyobbak is találhatnak lapozókat, a felnőttek pedig komolyabb kiadványokat. A főosztályvezető kiemelte, hogy a könyvtár alkalmas helyszínt jelent az ilyen tárgy köré épített foglalkozásokhoz is.

A helyezettek ajándékokat is kapnak. A legkisebbek strandfelszerelést, a kicsit nagyobbak vezeték nélküli fülhallgatót, és persze mindenki csomagjában lesz közlekedésbiztonsági és láthatósági felszerelés. A kiállítás július elejéig látogatható, de a képek a bizottság  Facebook-oldalán is megtekinthetők.

A cikkünkben található videó a Baon.hu Youtube-csatornáján is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!