Költészet

2022.05.08. 19:50

Tizenhárom évesen írta meg első versét a soltszentimrei Rakonczay Rebeka

A napokban jelent meg a tizenhét esztendős soltszentimrei Rakonczay Rebeka első könyve. A Coragem címet viselő kötetben ötven vers kapott helyet.

Gulyás Sándor

A napokban jelent meg a tizenhét esztendős soltszentimrei Rakonczay Rebeka első könyve Fotó: Gulyás Sándor

Rakonczay Rebeka az általános iskolás évei alatt rendszeres résztvevője volt a versmondó versenyeknek. Első költeményét tizenhárom éves korában vetette papírra. 

– Évek óta írok verseket a családnak, barátoknak és önmagamnak. Az első költeményeim nagyon kezdetlegesek voltak, a pillanatnyi érzésekből, benyomásokból születtek. 

Gondolataimat a telefonomban rögzítettem, majd otthon papírra vetettem. 

A rímfaragás tudományát autodidakta módon sajátítottam el. Az évek során verseim száma egyre csak gyarapodott. Az elkészült műveket kategorizáltam, a saját magamról, érzéseimről szóló írásaimat egy kicsiny piros füzetbe gyűjtögettem. Az áttörést egy pályázat jelentette számomra, a beküldött alkotásomat a zsűri jónak találta, és lehetőséget kaptam a többi munkám bemutatására is – emlékezett vissza Rakonczay Rebeka. 

A kilencvenoldalas kötetbe ötven vers került be. A cím és a borító is a szerző megálmodott képe alapján készült. A kicsiny könyvecske rengeteg érzelmet, gondolatot és élethelyzetet foglal magába. 

– A kötetben nem a legboldogabb verseim kerültek, nagy részükben a szerelmi csalódás fájdalma, a boldogság keresése köszön vissza. 

A könyvben emellett helyet kaptak a számomra fontos emberekről, a haza szeretetéről szóló költemények is. Az olvasó lényegében egy nagy utat jár be velem, melyek végén ott rejtőzik a hazatérés öröme. A kötet összeállítása tíz napomba került – foglalta össze dióhéjban a könyv tartalmát a szerző. 

Rebeka verseskötete nemcsak közvetlen környezetében, hanem iskolatársai körében is osztatlan sikert aratott. A visszajelzések megerősítették a szerzőt abban a hitében, hogy érdemes folytatnia a rímfaragást. 

– Nagyon boldog voltam, amikor végre kezembe foghattam a könyvet. 

Akkor még nem gondoltam, hogy a legnehezebb része az lesz, amikor a nyilvánosság elé kell állni vele. Számtalan pozitív jelzést kaptam. 

Jó érzéssel töltött el, hogy nemcsak az én generációm, hanem az idősebb korosztály képviselői is magukévá tudták tenni a versekben megfogalmazott gondolataimat – fogalmazott a fiatal költő. 

Rebeka íróasztalának fiókjában még számtalan kiadásra szánt költemény lapul. 

– A kötet megjelenése hatalmas mérföld az életemben. Tele vagyok tervekkel, a nyarat alkotással fogom tölteni. A következő könyvem anyagát minél hamarabb, várhatóan a nyár végén szeretném összeállítani. Ebbe leginkább boldog tematikájú versek fognak kerülni. 

Az élete fontos része a költészet

Rebeka a Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium közgazdaság ágazati szakgimnáziumában végzi tanulmányait. Álmai között szerepel a színművészeti főiskola elvégzése, ám a költészettel sem szeretne felhagyni. 

– Biztosan tudom, hogy főállású irodalmár sohasem lesz belőlem, ám az önkifejezés számomra egyik legfontosabb eszköze, ezért a költészet gyakorlása mindig az életem része marad – tette hozzá Rakonczay Rebeka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!