Népzene

2022.05.24. 12:12

Naprózsa névvel éledt újra a kunbaracsi citerazenekar

Naprózsa névvel alakult citerazenekar Lendér-Ribár Andrea vezetésével Kunbaracson. A csapata a nagy múltú Kökény Citerazenekar nyomdokaiba kíván lépni, a tagok kiemelt céljuknak tekintik, a térségre jellemző népzenei kincs megőrzését, és átörökítését a következő generációk számára. A csoport a minap a kecskeméti Citera Ünnepen is bemutatkozott.

Gulyás Sándor

A citerazenekar a faluházban tartja próbáit. Fotó: Gulyás Sándor

– Együttesünk elődje, melynek magam is tagja voltam, 2003-ban alakult a kunbaracsi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeiből, Szőke Péter vezetésével. A Kökény Citerazenekar rendszeresen lépett fel népzenei találkozókon, emellett külföldön is öregbítette a település hírnevét. Fennállásának ideje alatt több alkalommal kaptunk elismerést. A zenekar megszűnését követően több megkeresés érkezett hozzám, hogy folytassuk a munkát – mondta Lendér-Ribár Andrea. 

A Naprózsa Citerazenekar két éve alakult meg, ám a koronavírus-járvány nagyban megnehezítette a munkát, így az első fellépésre csak a tavalyi év végén kerülhetett sor. 

– Együttesünk négy fővel jött létre, de ma már tízen vagyunk. Tagjaink több korosztályt képviselnek, az iskolásoktól a felnőttekig egyaránt. A rendszeres próbák a járványügyi előírások enyhülése után, tavaly szeptemberben kezdődtek el. Az elmúlt néhány hónap elegendő volt arra, hogy színpadképessé váljon a csapat. Repertoárunkon ma már több népdalcsokor szerepel. Legutóbb a kecskeméti Citera Ünnepen léptünk a közönség elé, de ezt követően is minden kínálkozó alkalmat megragadunk annak érdekében, hogy megmutathassuk tudásunkat a környező településeken, illetve a szakmai megmérettetéseken – tette hozzá a zenekarvezető, aki beszélt arról is, hogy a zenekar repertoárja folyamatosan bővül. A munkájukat nagyban megkönnyíti, hogy őszi és téli próbáik a Hírös Agóra Gazdagodj élményekkel értékmentő programja keretében valósulhatott meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!