Galériával

2022.05.07. 15:20

Megnyílt a 120 éves halasi csipke előtt tisztelgő nemzetközi kiállítás

Péntektől látogatható a XXI. Nemzetközi Csipkekiállítás a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeumban, ahol a város legújabb testvértelepülése, a csipke városának is nevezett horvátországi Lepoglava és más települések munkáit mutatják be. A rendezvény fővédnöke: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, védnöke Bányai Gábor, országgyűlési képviselő.

Pozsgai Ákos

Az idei nemzetközi csipkekiállítás díszvendége Horvátország Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Az áttetsző finomság, világszínvonal, egyediség, hagyománytisztelet, nemzedékek tudását átörökítő kézműves különlegesség a jellemzője az idén 120 éves halasi csipkének. Számos nemzetközi kiállítással, emlékéremmel, csipkealbummal és az Öltözetünk dísze a csipke cím pályázattal is tisztelegnek a jeles évforduló előtt.

Pénteken nyílt meg a már hagyományosnak mondható nemzetközi csipkekiállítás, amelynek díszvendége Horvátország. – A csipke a valaha készült legszebb utánzata a természet fantáziájának. A csipke mindig felidézi számomra azokat az egyedülálló tervezéseket, amelyeknél a fák ágai hímzik az égboltot és nem hiszem, hogy az emberi lélek bármely találmánya kecsesebb vagy pontosabb eredetű lenne – idézte a híres francia divattervező Coco Chanel gondolatait Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere a kiállítás megnyitóján mondott köszöntőjében.

A városvezető szerint rendkívüli esemény a mostani kiállítás, hiszen ismét egy jeles évfordulóhoz érkezett a halasi csipke. 

– 120 éve, 43 830 nap, több százezer munkaóra, ennyi ideje alakul és formálódik a halasi csipke. Rengeteg szorgos kéznek köszönhető a mai formája, és több vezetőnek is hálásak lehetünk azért, hogy a halasi csipkét mindenki ismeri a világban, illetve hungarikumként számtalan magas rangú vendég kaphatta már ajándékba – fogalmazott a polgármester, aki köszöntet mondott mindazoknak, akik hatalmas szorgalommal és alázattal dolgoznak a csipke 21. századi fennmaradásáért és népszerűsítéséért.

Újabb testvérvárosi szerződést kötött Halas

– Hálásak vagyunk azért, hogy Lepoglava városával évek óta fennálló munkakapcsolat és nemzetközi együttműködés egy városi barátsággá fejlődhetett. Testvérvárosi szerződéssel erősítettük meg egymás iránti elkötelezettségünket – utalt Fülöp Róbert arra, hogy a kiállítás megnyitója előtt ünnepi díszülésen írták alá a két város vezetői a testvértelepülési kapcsolatról szóló dokumentumokat.

– Az elmúlt években személyes célommá is vált, hogy a halasi csipke jelen legyen mindennapi életünkben. Ünnepi alkalmakor egyre több férfi öltönyén található díszzsebkendő és még ennél is több hölgy nyakában láthatunk csipkemedált. Jeles eseményeken önkormányzatunk is csipkét ad ajándékba és magas rangú hivatalos vendégeink sem szoktak a halasi hungarikum nélkül távozni városunkból. 

A mindenkori városvezetés, a csipkeház dolgozói felelősséggel tartoznak a halasi csipke színvonaláért. 

Én ezt a felelősséget viselem és töretlenül hiszek abban, hogy ennek a remekműnek a világ modernizációs törekvéseinek elfogadásával együtt is van létjogosultsága – hangoztatta a polgármester.

Drago Horvat, Horvátország pécsi főkonzulja a megnyitó ünnepségen a két ország közös történelmére emlékeztetett és mondott köszönetet mindkét ország csipkevarróinak, akik sokat tettek a két nemzet jó kapcsolatáért.

Divatbemutatóval és pályázattal is tisztelegtek

A kiállítást Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke nyitotta meg, aki arra emlékeztetett, hogy „a 120 éve ugyanazzal a technikával készülő alkotások töretlenül népszerűek, tartják a minőségüket, színvonalukat és ugyanúgy a csodájára járnak messze földről, mint a születése pillanatában”.

A megnyitó ünnepségen Érték és szépség címmel Hrivnák Tünde Pro Urbe és Józsa Judit magyar viseletért díjas divattervező, halasi csipkékkel díszített ruhakölteményeiből is tartottak bemutatót. A prémium minőségű, a kiválóság és egyediség jegyeit hordozó, nappali és estélyi ruhák a modern és klasszikus hangulat ötvözeteit, valamint a halasi csipke időtállóságát mutatják be.

A három héten át látogatható tárlathoz kapcsolódóan a Halasi Csipke Közalapítvány pályázatot is hirdetett a magyarországi csipkekészítők körében. 

A felhívásra olyan csipkéket vártak, amelyek a hagyományos és a modern öltözetet egyedivé, különlegessé teszik, mint például gallért, zsabót vagy mandzsettát, de bármilyen csipkével díszített ruhát is elfogadtak. Összesen 52 pályamű érkezett, ezek is láthatók a kiállítás ideje alatt.

A Dékáni Galériában kilenc horvát csipkeműhely alkotásait mutatják be, megtekinthetők a világhírű és több százéves hagyománnyal rendelkező csipkék Lepoglava városából, Hvar és Pag szigetekről. Emellett Krizevci, Marija, Primosten, Sikirevci, Split, és Trg városából érkezett csipkék is láthatók.

Szombaton csipketechnikai bemutatóval folytatódnak a programok és kihirdetik az „Öltözetünk dísze a csipke” című csipkepályázat eredményeit.

Emlékérem és tárlatok a jubileumi év jegyében

A Halasi Csipke Közalapítvány tervbe vette egy "120 éves a halasi csipke" felirattal ellátott emlékérem kibocsátását a jubileumi évben, amelyiknek egyik oldalán Pajorné Berta Györgyi kör alakú csipketerve lesz látható, a Fantáziavirágos elnevezéssel. Az érem másik oldala pedig Dékáni Árpád és Markovits Mária szobrát jeleníti majd meg. 

Az intézmény tervei között szerepel egy színes, képekkel gazdagon illusztrált, új, a halasi csipke történetét bemutató album kiadása is. 

A halasi csipke a közelmúltban állandó tárlatot kapott Lakiteleken, az új Hungarikum kiállítóházban is. Ezen kívül a Csipkeház és a Halasi Csipke Közalapítvány felkérést kapott egy időszaki kiállítás megrendezésére Székesfehérváron, az Aranybulla 600. évfordulójára szervezett programsorozat keretében. Ősszel Belgiumban, az év végén pedig Budapesten mutatják majd be a halasi csipkét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!