Galériával

2022.05.30. 13:55

Koncert a Holt-Tiszánál: muzsikált a Tőserdő

A Muzsikál az erdő Bács-Kiskun megyei programjában vasárnap Tőserdőben, a Holt-Tisza partján, hangzottak fel különböző dallamok, különböző hangszerekből, különböző előadóktól.

Szentirmay Tamás

A Corpus Harsona Quartett is színesítette a tőserdei Mesél az erdő műsorát Fotó: Szentirmay Tamás

Az esős idő sem tántorította el az érdeklődőket, hogy megnézzék a Muzsikál az erdő idei programját Tőserdőben, amit Szabó Lajos a Muzsikál az erdő alapítvány elnöke szervez már tizenkilenc alkalommal.

– A Muzsikál az erdő szándéka ezúttal is célba ért. A feladatunk az, hogy a közösségünket egy fenntartható, környezettudatos irányába fordítsuk, az erdő és a zene erejével. A mai napon is ezt tettük, és az esős időjárás sem tudott ettől eltántorítani bennünket, mondta Szabó Lajos.

Hozzátette továbbá, hogy Szilágyi Áron doromb bemutatója magával ragadó volt, Bolba Éva és a Jazzterlánc fergeteges gyermeknapi koncertet tartott. Varga László fafaragó segítségével különböző figurákat lehetett faragni. Nagy Otília festőművész az erdei akvarell festést mutatta be, Szelesné Kása Ilona pedig a Színeskert alapítvánnyal növényi tintákkal alkotott. A Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játszóházát is birtokba vehették a gyerekek, Ludas Mátyás népi játékait pedig kipróbálhatták. A Muzsikál az erdő 2021-es gyermekrajzpályázatának nyertes rajzaiból nyílt kiállítás, és természetesen eredményt is hirdettek.

Érdekességek a rovarvilágban címmel Enyedi Róbert biológus tartott túrát, de Bártol István természetvédelmi őr is túrát vezetett. 

A Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola fiatal tehetségei is bemutatkoztak. Fuvolán Lendvai Adél, hegedűn Szabó Emese és Kovács Dorka játszott, zongorán kísért Pastrovics Luca és Gerhát László. Természetesen nem maradt el a klasszikus zenei koncert sem, amit a Corpus Harsona quartet mutatott be. Az erdei divatbemutató szintén a környezettudatosság jegyében történt, mert újra hasznosított farmer anyagokból készített ruhákat lehetett megtekinteni. A Cimbaliband fergeteges műsorával zárult a Muzsikál az erdő tőserdői programja.

Szentpéteri Sándor: az erdő az életet jelenti

Az erdő az életet jelenti, éppen ezért az újonnan alakuló kormányzati struktúrában is kiemelt helyen szerepel az erdők megőrzése és fenntartható hasznosítása – mondta az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára szombaton Kecskeméten. Szentpéteri Sándor a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat Nyíri erdei állomásán hangsúlyozta: folytatódik az országfásítási program. A munka eredményei már most is egyértelműen látszanak, hiszen az erdőleltár adatai szerint az országban már meghaladja a 25 százalékot az erdeifa- és cserjefajokkal borított területek aránya – tette hozzá. 

A helyettes államtitkár szerint nagy felelősséggel tartozunk Földünk jövőjéért, amit úgy kell alakítanunk, hogy tudjuk: emberként a természet szerves része vagyunk. 

Ez a gondolat nemcsak az olyan rendezvényekben jelenik meg, mint a Muzsikál az erdő, amikor az erdő a kultúra, a kikapcsolódás helyszíne és inspirálója. Az ember és a természet összhangja motiválja azt a szakmai munkát is, amit az erdészek, a természetvédő, a vadgazdálkodó szakemberek végeznek nap mint nap – hangsúlyozta Szentpéteri Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!