Galériával

2022.05.30. 19:55

Hét település százötven néptáncosa lépett fel Szalkszentmártonban

Negyedik alkalommal tartottak néptáncfesztivált Szalkszentmártonban. A szombati eseményen a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület saját csoportjai mellett a Dunavecséről, Szabadszállásról, Kiskőrösről, Soltról, Pálfáról és Mezőfalváról érkezett hagyományőrzők is színpadra léptek.

Gulyás Sándor

A néptáncfesztivál egyik célja a hagyományőrzés Fotó: Gulyás Sándor

– Egyesületünk kiváló kapcsolatot ápol a környékbeli települések, illetve Tolna és Fejér megye hagyományőrzőivel. A néptáncfesztiválok kiváló alkalmat kínálnak az együttműködés további elmélyítésére, a szakmai tapasztalatcserére. Ennek jegyében hívtuk életre öt évvel ezelőtt a szalkszentmártoni néptáncfesztivált. A koronavírus-járvány miatti „kényszerpihenő” után idén hét település csaknem 150 táncosa fogadta el meghívásunkat – mondta el hírportálunk érdeklődésére Damásdi Sándor, a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület elnöke.

A rendezvényen fellépő csoportok magyar és Magyarországon élő nemzetiségek táncaiból válogattak. A talpalávalót a Kóborzengő zenekar húzta. A jeles alkalomra a házigazdák szakmai csemegével is készültek. 

– Művészeti vezetőnk, Kővágó Zsolt évek óta kutatja a szalkszentmártoni táncokat, illetve a népviseleteket. Ennek eredményeként született meg a Szalki regruta bál című koreográfia, melyben a legkisebbektől a felnőttekig valamennyi korosztály szerepel. A közönség ezúttal ebből a félórás műsorból láthatott részletet. 

Az autentikus viseletek Czuczor Teca 2016-ban megjelent Itt élek, mesÉlek című könyve alapján készültek, a népdalok Takács Róbert énektanár gyűjtéséből valók. 

Egyesületünk célja a helyi népdalkincs, népviselet, népszokások ápolása, megóvása az utókor számára. A közeljövő tervei között szerepel, hogy a a Szalki regruta bál című koreográfiánkat minősíttessük  – tette hozzá  Damásdi Sándor.

Az egyesület az idén két komoly szakmai eredményt könyvelhetett el.  Márciusban a  Bács-Kiskun megyei hagyományőrző táncosok szóló- és párostánc versenyén, Dusnokon ifjúsági csoportjuk két táncospárja bronz, illetve ezüst minősítést szerzett. Áprilisban, a Bagon a Muha­ray Elemér Népművészeti Szövetség, a Fülöp Ferenc Országos Hagyományőrző Szólótánc- és Párostánc-versenyén a neves szakmai zsűri Czuczor Teca és Czuczor Lajos produkcióját Fülöp Ferenc-díjjal jutalmazta, ami a hagyományőrző néptáncosok legnagyobb elismerésének számít hazánkban.

Felújították a művelődési ház színpadát is 

A művelődési ház színpadának állapota sok kivetni valót hagyott maga után. A faszerkezet nem volt tökéletes, az egyenetlen és csúszós burkolat pedig veszélyeztette táncosaink testi épségét. Ennek okán jutottunk arra az elhatározásra, hogy hozzáfogjunk a táncfelület felújításához. A rávalót pályázati forrásból, támogatásokból gyűjtöttük össze, illetve a munkából az egyesületünk férfitagjai is kivették részüket – mondta el hírportálunk érdeklődésére Damásdi Sándor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!