Galériával

2022.05.10. 20:08

Félegyházára is megérkezett a levéltár múltidéző kiállítása

A kiskunfélegyházi könyvtárban látható tárlat három település életét mutatja be.

Vajda Piroska

Kecskeméten is vendégeskedett már a tárlat Fotó: Hraskó István/archív felvétel

Különleges időutazásban lehet része azoknak, akik megnézik A „létező szocializmus” életvilágai – Bács-Kiskun megye 1984-ben című kiállítást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A május végéig látogatható tárlat három település – Kecskemét, Kiskunfélegyháza és Csávoly – életét mutatja be a korabeli fotókon keresztül.

A kiállítás félegyházi anyagát dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta főlevéltáros állította össze. Az előzményekről elmondta, 1984-ben a Hazafias Népfront országos vezetősége felhívással fordult a vidéki aktivistákhoz. Azt kérték, hogy készítsenek fotókat településeik életéről. Az volt a cél, hogy hazánk „felszabadulásának” 40. évfordulója alkalmából készüljön egy fotógyűjtemény a szocialista fejlődésről. A felhívásra százezres nagyságrendben készültek képek, amelyek közgyűjteményekbe kerültek. 

A közelmúltban a Magyar Nemzeti Levéltár és a Szentendrei Skanzen egy közös projekt keretében úgy döntött, hogy ezekből a fotókból kiállítást készít. 

A félegyházi levéltár vezetője a korabeli körülményeket felidézve elmondta, a 2. világháború előtt Félegyháza lakossága mezőgazdaságból élt, de az 1950-es évektől elkezdődött a mezőgazdaság szocialista átszervezése, ezért sokan otthagyták a falut, a tanyát és beköltöztek a kisebb-nagyobb városokba. Félegyházára is nagyon sokan betelepültek ebben az időben, főleg fiatalok, akik abban bíztak, hogy az iparból fognak majd megélni, családot alapítani, ehhez viszont lakásra volt szükség. 

Félegyházán azonban ekkoriban annyira rosszak voltak a lakáskörülmények, hogy országos összehasonlításban az utolsó előtti helyen állt a lakóépületek állaga és a lakósűrűség tekintetében. Ezt a felfokozott lakáséhínséget kellett kielégíteni. Ekkor kezdődtek el az emeletes lakóházak gombamód épülni. Az építkezésekről Seres József, az Előszer Kft. ügyvezetője mesélt az érdeklődőknek a kiállításmegnyitón.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!