Galériával

2022.05.31. 11:25

Bemutatták az iskolaalapító önéletrajzi könyvét a kecskeméti gimnáziumban

Rendhagyó történelemóra keretében mutatták be Besenyi Károly Áron argentínai magyar író, iskolaalapító, tanár Pannóniából Patagóniáig - Argentínába sodródott magyar család című könyvét hétfőn, a Kecskeméti Református Gimnáziumban.

Horváth Péter

Besenyi Károly Áron (középen) életének izgalmas részleteibe avatta be a kecskeméti diákokat Fotó: Bús Csaba

Besenyi Károly Áron családja az utolsó menekültvonatok egyikével hagyta el Magyarországot 1944 végén, majd rendkívül kalandos ausztriai, németországi évek után Argentína fővárosában, Buenos Airesben kötöttek ki. Boldogulásuk neheze még csak ekkor kezdődött. 

A szerző visszaemlékezésében leírja, hogy nagy csalódás érte őket, nem a könnyű siker várta őket, sokkal inkább a veszteség érzése volt mindennél nagyobb: a haza elhagyása és annak biztosnak látszó tudata, hogy soha nem térhetnek vissza hátrahagyott életükbe. 

Mint a szerző fogalmazott, csakis Istenbe vetett hittel, vezetésébe vetett bizalommal tudja magát elszánni az ember egy ilyen utazásba és hinni, hogy vár rá valami az Óperencián túlon is.

A könyvbemutató helyszíne azért is különleges, egyben szimbolikus, mert a szerző édesanyja a Református Gimnáziumban tanított az 1934-36-ig.

Könyvében leírja azt a lelki tusát, amin átmentek és azt, hogy milyen erőfeszítésre volt szükség a mindennapi megélhetéshez. A szerző a bemutatón is beszélt arról, hogy hogy feleségével, a szintén jelen lévő Vácz Zsuzsannával közösen kezdték felkutatni a magyarokat Buenos Airesben és Barilocheban, ahol évek alatt jelentős magyar kör alakult ki. 

Emellett mintegy életműként négy évtizeddel ezelőtt létrehozzák a Szent István Kollégiumot, ami azóta több ezer argentin fiatalnak adott nem csak iskolai végzettséget, érettségit, hanem magyarságismeretet is spanyol és angol nyelven.

Az eseményen Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, és méltatta a könyvet. Áldást mondott és a magyar reformátusok üdvözletét küldte az argentinai magyaroknak Nt. Kuti József, a Kecskeméti Református Egyházközség Igazgatótanácsának elnöke.

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere a város nevében köszöntötte a vendégeket, kiemelve, hogy mintegy 40 ezer fős magyar közösség él a dél-amerika országban.A könyv előszavát jegyző dr. Lantos János volt dél-amerika kereskedelmi diplomata a könyv kordokumentum jellegét és ebből fakadó értékét hangsúlyozta. 

A nyelvezetéből megismerhetjük, hogy miként beszélt az akkori értelmiség, hogyan folyt az akkori társasági élet. 

A családja, barátai átélt valós események nem csak önéletrajzi kötetté, de egyben történelemkönyvvé is teszik a művet - hangsúlyozta Lantos János, hozzátéve: hozzásegíti az olvasót ahhoz, hogy megismerjék és megértsék a diaszpórában élő magyarság életét, munkásságát.

A könyvet kiadó Panoráma Világklub elnöke, dr. Tanka László elmondta, hogy a szervezet 25 éve alakult, 95 országban 250 társklubjuk van. Céljuk, hogy felkutassák a világba szétszóratott magyarokat és szellemi hidat építsen köztük és a Kárpát-medencei magyarság között, ezen a hídon áthozzák az emigrációban létrehozott értékeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!