Galériával

2022.04.18. 15:43

Vödörrel locsolkodtak a legények a halasi húsvéti kútnál

A halasiak hatodszor gyönyörködhetnek a húsvéti kútban. A városháza előtti díszkutat öltöztette fel virágokkal, színes szalagokkal és díszes tojásokkal a Pásztortűz Egyesület, ahol húsvéthétfőn hagyományos locsolkodást tartottak.

Pozsgai Ákos

A Pásztortűz Egyesület évek óta megszervezi a hagyományos húsvéti locsolkodást Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A húsvéti szokások szerint örömmel várják a lányok és asszonyok a locsolkodókat húsvéthétfőn. A kiskunhalasi húsvéti kútnál is megelevenedtek a népszokások, ahol a Pásztortűz Egyesület szervezésében az érdeklődőket a Mélykúti Vadvirág tánccsoport és a Tompai Barkóca tánccsoport szórakoztatta.

A hagyományőrző húsvéti népszokásokat bemutató locsolkodásról élőben tudósított a közmédia is. Végső István történész elmondta, a halasi húsvéti kút ötlete a kutak tiszteletéből ered, ami már a pogány szokásvilágban is megvolt. Később a kereszténység is különleges jelentőséget tulajdonított nekik. A szent kutak tisztelete pedig szorosan összeforrt a népi Mária-kultusszal.

– A moldvai csángók régen, ha kutat láttak, így szóltak: „Dicsértessék kút forrása”. A kutaknak természetfölötti erőt tulajdonítottak, sok helyen nagyon tisztelték ezeket a helyeket. A kutak díszítése a németek által lakott vidékeken a mai napig szokásban van – idézte fel a húsvéti kutak történetét Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke.

Az élő bejelentkezés során a közmédia tudósítója, Molnár H. Boglárka sem úszta meg szárazon, félvödör vízzel locsolta meg az adásban nyilatkozó halasi történész, aki szerint a locsolkodó víz a termékenység és a megtisztulás szimbóluma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!