Kiskunhalas

2022.04.14. 13:34

Fűzfa Balázs: A költészettől értékrendet és önzetlenséget tanulhatunk

A neves tankönyvszerző, irodalomtörténész Fűzfa Balázs A magyar költészet Petőfitől József Attiláig című előadását hallgathatták meg az érdeklődők szerdán a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtárban.

Mester-Horváth Nikolett

Fűzfa Balázs (jobbra) izgalmas előadással örvendeztette meg a halasi hallgatóságot Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Fűzfa Balázs a magyar irodalom legizgalmasabb időszakát felelevenítve érzékeltette a jelenlévőkkel, miért is nélkülözhetetlen a költészet az életünkben. Az irodalomtörténész száraz tankönyvi ismeretek átadása helyett különleges életrajzi elemeken, személyes élményein és versrészleteken keresztül mutatta be: a költői beszéd az élet kis és nagy dolgait úgy fogalmazza meg, amire a hétköznapi szóhasználatunkkal nem vagyunk képesek.

– Irodalom nélkül lehet élni, de nem érdemes. A költészet ugyanis azokra az alapvető kérdésekre ad választ, hogy ki vagyok én, ki a másik ember és hogyan működnek a közösségek

– hangsúlyozta Fűzfa Balázs.

Petőfi Sándor, Arany János, Babits Mihály, Ady Endre, Kosztolányi Dezső és József Attila munkásságán, illetve életén keresztül arra hívta fel a figyelmet a szakember, rendkívül fontos megtanítani a gyermekeinknek, hogy verseket, valamint prózákat is gondolkodva kell és érdemes olvasni. Egy-egy írásnak ugyanis a hangsúlyozás merőben más értelmet adhat.

Fűzfa Balázs arról is beszélt a halasi közönségnek, hogy a költészettől értékrendet tanulhatunk, alkalmas arra, hogy leszoktasson bennünket az önzésről, és általa megtapasztaljuk, a másik ember fontosabb önmagunknál. – A költők, írók pontosan tudják, mi zajlik a világban és úgy képesek megfogalmazni azt, ahogyan senki más – mondta. 

Szinte minden korosztályból voltak érdeklődők az előadáson Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!