Kultúra

2022.04.15. 10:07

A bunyevácokat bemutató könyvet adott ki a bajai intézet

A bunyevác irodalom gyöngyszemei címmel könyvsorozatot jelentet meg a Bunyevác Kulturális Intézet.

Márton Anna

Falusi Norbert (balra) és Ikotity István mutatta be a kötetet Fotó: Márton Anna

A bunyevác irodalom remekeit eredeti és magyar nyelven több kötetben dolgozzák fel. A céljuk megismertetni az egykori bunye­vácok leszármazottjait a bunyevácok kultúrájával. Baja lakosságának több mint 90 százaléka bunyevác volt 300 évvel ezelőtt. A sorozat első kötetét, Antunovich János fő művét, az Értekezés a Duna menti és a Tisza menti bunyevácokról-t, április 9-én mutatták be.
A szerző a bunyevácok történetéről, jelenéről, jövőjéről értekezik benne. Antunovich püspök, a „bunyevácok apostola” munkája nemcsak a bunyevác kultúra és ébredés alapműve, hanem kordokumentum is.

– Antunovich János olyan a bunyevácoknak, mint a magyarságnak Szent István és Széchenyi István együtt, a bunyevác mozgalom élén járt. Püspök volt Kalocsán, aki nagyon nagy energiát fektetett abba, hogy a népét elismertesse, a nyelvét, hagyományát, szokását, mindezt a magyar korona részeként – mondta lapunknak Ikotity István, a Bunyevác Kulturális Intézet igazgatója. A püspök írását 1882-ben Bécsben adták ki, eddig még nem jelent meg magyar fordításban.


– A mai ember számára egy időutazás elolvasni. Bemutatja, hogy gondolkodott kalocsai püspökként az európai nyitottságú, sok nyelven beszélő, takarékpénztárat, nőegyletet, egyebek mellett folyóiratot is elindító ember – tette hozzá. A folytatásban bunyevác népmeséket, népköltészetet, valamint bunyevác színpadi műveket terveznek kiadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!